Nova vest
Fudbal 0

1.5.2024.

23:58

Koliko košta pet mečeva na Mundijalu? 422 miliona dolara

Procenjeni troškovi organizacije utakmica Svetskog fudbalskog prvenstva 2026. godine na "Bi Si Plejs" stadionu u Vankuveru udvostručili su se u poslednje dve godine na 422 miliona dolara.

Izvor: Beta

Profimedia

U martu 2022. godine saopšteno je da će u Vankuveru biti odigrano pet utakmica, ali je Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) uvećala broj mečeva na sedam.

U dokumentu su navedeni troškovi grada i pokrajine zajedno sa radovima na stadionu, a ažurirana procena čini faktore smeštaja, poslovanja i zahteva posle posete FIFA, povećane pretpostavke o inflaciji i troškova osnovnih usluga javnog sektora.

"Naravno, biće više troškova i prihoda, ali ako to rastegnete na duži rok, korist je ogromna i oni će i više nego isplatiti taj deficit", rekao je gradonačelnik Vankuvera Ken Sim.

Vlada Britanske Kolumbije saopštila je da će takmičenje privući oko 350.000 navijača u pokrajinu i doneti više od milijardu kanadskih dolara, oko 727 miliona američkih dolara za turizam u pet godina posle turnira.

Za renoviranje stadiona Bi Si Plejs planirano je ulaganje od 142 miliona američkih dolara.

Podeli:

Komentari 0

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Apel za sve: "Vozite kao žene!"

Francusko udruženje za bezbednost na putevima pozvalo je ljude da "voze kao žene" kako bi se smanjio broj smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama.

Business Insider

14:39

6 h

Novo Sport Video Menu