Gru je pakovao opremu, ali ga je vetar preduhitrio: Koliko je kajt surfing bezbedan sport?

Kolege muzičari i poštovaoci lika i dela poznatog repera Dalibora Andonova Grua opraštaju se od muzičara koji je juče poginuo kod Nautičkog kluba "Zemun", pošto je tokom ekstremnog surfovanja - kajtinga, upao u Dunav.

Život

Izvor: B92

Utorak, 10.09.2019.

17:20

Gru je pakovao opremu, ali ga je vetar preduhitrio: Koliko je kajt surfing bezbedan sport?
Foto: Printscreen/TV Prva

Koliko je kajt surfing opasan sport, koliko je bezbedan, ali i kada ga, u kakvim vremenskim uslovima treba upražnjavati, objasnio je Miljan Bošković, kajter i instruktor kajt surfinga, koji se ovim sportom bavi već 18 godina.

On kaže da su vremenski uslovi juče bili loši, duvala je jaka košava, bilo je i dosta oblaka, a prognoza je najavljivala nevreme.

"Juče se desio hladan front. Promena vetra u sekundi. Košava koja je duvala je stala, a to je bilo zatišje pred buru. Gru i još jedan momak su bili na vodi, kajtovi su pali, i oni su počeli da pakuju opremu kada se u sekundi vetar sa jugoistoka okrenuo na severozapad brzinom od 100 do 120 kilometara na sat", rekao je Bošković.

"Kajt je bio na vodi, Gru je pakovao opremu, želeo je da se povuče sa vode, ali nije uspeo jer su udari vetra u tom trenutku bili preko 100 kilometara na sat. I u tom momentu telo je jedna lutka", naglasio je Bošković i istakao da treba da vodimo računa i da se povučemo kada vidimo crne oblake.

Juče definitivno nije bio pogodan dan za kajt surfing, a verovatno je i loša procena doprinela da se dogodi ova nesreća, ističe instruktor Bošković.

"Dunav je zona velikog rizika zbog nestabilnog vetra. Na moru je vetar mnogo čistiji", naglasio je Bošković i dodao da je kajt surfing opasan sport, ali da u njemu ima manje povreda nego na primer na skijanju.

"Kajt surfing jeste opasan, ali i bezbedan sport jer su sistemi za spasavanje dobri. Veoma je važno da se ide na obuku pre bilo kakvog bavljenja ovim sportom", naglasio je Bošković.

Opširnije o ovoj temi pogledajte u video-snimku TV Prve:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: