Lav pivo pokrenulo kampanju za očuvanje orla krstaša

Lav pivo, najpopularniji domaći brend kompanije Carlsberg Srbija, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, pokrenulo je kampanju “Lavovski za orlove”, koja ima za cilj obnavljanje brojnosti orla krstaša u Srbiji.

Život

Izvor: PR

Sreda, 17.07.2019.

14:46

Lav pivo pokrenulo kampanju za očuvanje orla krstaša
Foto: Szilárd Morvai

Tako će po jedan dinar od svake prodate 0.5 flaše Lav piva biti odvojen za obnovu staništa ove fascinantne ptice, koja je, uprkos činjenici da celu istoriju predstavlja simbol sa grba naše zemlje, danas u Srbiji na rubu opstanka. Predstavljanju kampanje prisustvovali su ministar zaštite životne sredine, Goran Trivan, generalni direktor Carlsberg Srbija, Vladimir Vava, i direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Milan Ružić.

“Kamo sreće da je više kompanija koje na ovaj način iskazuju svoju društvenu odgovornost. Bez čuvanja životne sredine, kao što to radi kompanija Carlsberg u okviru celokupnog poslovanja, nema biodiveziteta, a samim tim ni orla krstaša. Ova akcija će doprinteti tome da uslove za orla krstaša učinimo boljim i da mu pomognemo da opstane u našoj zemlji” – izjavio je minister Trivan povodom pokretanja ove kampanje.
Foto: Promo
Orao krstaš je kroz celu istoriju Srbije bio njen simbol, a kampanjom ‘Lavovski za orlove’ odlučili da učinimo nešto povodom ugroženosti ove vrste i, zajedno sa partnerima, podignemo svest o neodvojivosti identiteta stanovnika Srbije od životne sredine u kojoj vekovima žive. Zahvaljujući bliskoj vezi ljubitelja piva sa našim brendovima, smatramo da je Lav pivo odličan kanal da u očuvanje naših prirodnih bogatstava uključimo i svoje potrošače, sa ciljem da omogućimo orlovima krstašima da ponovo u Srbiji imaju stanište koje odgovara njihovim potrebama” – rekao je generalni direktor kompanije Carlsberg Srbija Vladimir Vava

Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pojasnio je uzroke nestanka orlova krstaša iz naše zemlje

Gubitak staništa i plena, trovanje i ubijanje iz vatrenog oružja doprineli su da naša populacija orlova krstaša trenutno broji svega jedan par, koji se godinama uspešno gnezdi na severu Banata. Orlovi Bora i Eržika, junaci naše priče, uspešni su zato što se čuvaju danonoćno, no, i pored toga, ne možemo reći da je posao završen. Opasnosti vrebaju sa svih strana, a povećanje populacije krstaša u Srbiji uslovljeno je postojanjem drugih lokacija na kojima ima drveća povoljnog za izgradnju masivnih gnezda, bogatstvom plena i bezbednim prostorom u kome nema uznemiravanja i direktnog ugrožavanja” – objasnio je Ružić.

Upravo ovih dana očekuje se da mladunci Bore i Eržike prvi puta rašire krila i polete iz gnezda, a hoće li se i oni jednoga dana gnezditi u Srbiji ili negde drugde, zavisi upravo od ovakvih inicijativa, te spremnosti svakog od nas da se uključi i doprinese njihovoj uspešnosti.

Više informacija o kampanji možete pronaći na www.lavovskizaorlove.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: