- Vesti -

Naučnici obznanili u kojim uslovima ženski mozak bolje funkcioniše

Najnovije istraživanje moglo bi da pomogne kompanijama da povećaju produktivnost.

Izvor: B92, Jutarnji.hr
Podeli
Foto: depositphotos/SergeyNivens
Foto: depositphotos/SergeyNivens

Odavno je utvrđeno da muškarci imaju neznatno višu telesnu temperaturu od žena, pa su tako temperature u većini kancelarijskih prostorija prilagođene muškarcima.

Ako se može suditi po rezultatima novog istraživanja, to bi moglo da bude loša poslovna politika. Naučno istraživanje, sprovedeno u Nemačkoj, sugeriše da ženski mozak bolje funkcioniše na visokim temperaturama.

S druge strane, muškarci bolje funkcionišu na nižim temperaturama, odnosno u hladnijim prostorijama, navodi se u studiji objavljenoj u magazinu PLOS One, a prenosi Gardijan.

U istraživanju je učestvovalo 500 žena i muškaraca koji su morali da obavljaju različite zadatke na različitim temperaturama.

Na višim temperaturama, žene bolje rade matematiku i zadatke verbalne prirode, dok na nižim temperaturama iste zadatke bolje obavljaju muškarci.

U toplijim uslovima žene znatno poboljšavaju produktivnost, dok u obrnutom slučaju ne dolazi do znatnog pada muške produktivnosti.

"Naše istraživanje sugeriše da bi firme u čijim kancelarijama rade i sede osobe oba pola mogle da profitiraju ako bi temperaturu podesile na veću od uobičajene", sugeriše se u istraživanju.

Kako se u članku u Gardijanu ističe, možda rezultati ovog istraživanja objašnjavaju činjenicu da muškarci u odelima i kravatama pretvaraju svoje kancelarije u "iglo".

Vesti

strana 1 od 126 idi na stranu