- Vesti -

Koliko nam je bitan ozonski omotač?

Povodom Svetskog dana zaštite ozonskog omotača, 16. septembra, "Zeleni Srbije" podsećaju da rupe u ozonskom omotaču predstavljaju jednu od najvećih pretnji životu na Zemlji.

Podeli

Ozonski omotač se stvarao milijardama godina sve vreme štiteći život na Zemlji, dozvoljavajući mu da se razvija u najneobičnije oblike koji su se rađali, živeli i umirali, pojavljivali i nestajali, nesvesni "dobrog duha" iznad sebe, ali se čini da će prva vrsta svesna njegovog učinka biti ta koja će ga i uništiti.

U saopštenju se navodi da smo svedoci sve goreg stanja i sve većih oscilacija u vremenu, od neverovatnih vrućina do velike hladnoće, prelaz između godišnjih doba je izgubio svaki smisao, a čini se da nas ništa bolje ne očekuje u budućnosti.

Globalno zagrevanje usporava obnavljanje ozona i time zatvaranje ozonske rupe.

Iako je, na globalnom nivou, zabranjena upotreba pojedinih štetnih hemijskih jedinjenja koja neposredno oštećuju ozon, ispuštanje štetnih gasova iz industrijskih postrojenja nije se smanjilo, već poraslo - što je dovelo do porasta temperature i nastanka efekata staklene bašte, te posrednog uništavanja ozonskog omotača.

Problem stanjivanja ozonskog omotača uočen je krajem 70-tih godina, a činilo se kako je za njega nađeno rešenje kada je 1987. godine potpisan protokol iz Montreala, kojim su zabranjeni freoni, gasovi do tada upotrebljavani u sprejevima, frižiderima i uređajima za hlađenje.

Tokom godina štetni su gasovi zamenjeni, a ozonski omotač se počeo obnavljati, mada nije dostigao gustinu koju je imao pre 1980. godine.

Do sada postignut uspeh u obnavljanju ozonskog omotača verovatno će vrlo brzo biti uzaludan, jer se ispuštanje štetnih gasova iz industrijskih postrojenja, poput ugljen dioksida, azotnog dioksida i metana, ne smanjuje.

Zato su "Zeleni Srbije" pozvali na hitno donošenje Strategije zaštite vazduha i Nacionalnog programa za postepeno smanjivanje godišnjih maksimalnih nacionalnih emisija zagađujućih materija, predviđenih Zakonom o zaštiti vazduha koji je donet 15. maja 2009. godine.

Vesti

Meksiko: Brak na određeno vreme

U želji da pomognu budućim mladencima koji bi, uvidevši da su pogrešili, želeli da se što pre razvedu, odbornici meksičke prestonice razmišljaju da uvedu instituciju privremenih venčanih listova.

Vesti petak 30.09. 18:02 Komentara: 1

Dodeljeni Nobeli za suluda otkrića

Tradicionalne Ig Nobel nagrade dodeljene su i ove godine na Univerzitetu Harvard kako bi se odala počast brojnim naučnim otkrićima koja i nisu uvek u dodiru sa realnošću i stvarnim potrebama čovečanstva.

Vesti petak 30.09. 11:26 Komentara: 7

Brak Eštona i Demi u krizi?

Nakon glasina o mogućem razvodu poznatog holivudskog para Eštona Kučera i Demi Mur, zvezda serije „Dva i po čoveka“ viđena je u jednom klubu u San Dijegu u veoma prisnom društvu zgodne plavuše.

Vesti petak 30.09. 11:17 Komentara: 6

Napravljen "list" koji proizvodi struju

Grupa američkih naučnika napravila je veštački list sa svojstvom da direktno transformiše sunčevu svetlost u energiju koja se može i uskladištiti kako bi se kasnije koristila, objavio je američki naučni časopis "Sajens".

Vesti petak 30.09. 10:36 Komentara: 3
strana 1 od 70 idi na stranu