- Vesti -

Seks: 9 iznenađujućih reakcija

Kolika je verovatnoća da sve žene nakon seksualnog odnosa zaspe ušuškane u naručju svog ljubavnika? Nažalost, mnogo je onih koje se posle visokog zadovoljstva susretnu sa visokim nelagodnostima, od bola pa sve do amnezije. Evo šta stručnjaci izdvajaju kao najneobičnije reakcije nakon seksa.

Podeli

Plakanje

Volite ga i nista ljute na njega, čak ni zbog toga što nije svratio po mleko nakon posla, sve ste mu oprostile. Pa zašto ste onda plačljive nakon seksa?

Isidora Alman, seksolog iz San Franciska, kaže da takva rekacija, iako pomalo čudna, nije razlog za brigu. Ako te suze nisu posledica neslaganja u vezi ili nekih konkretnih problema, onda su samo prateća pojava emocija i osećaja u toku orgazma.

Krvarenje

Krvarenje nakon odnosa nije baš normalna pojava ako nemate menstruaciju ili ako niste upravo izgubili nevinost. Prema lekarima, uzrok mogu biti: patološke ćelije na grliću materice (prekancerozna ili kancerozna) koje imaju dodatne (slabe) krvne sudove, toliko nežne da krvare na dodir u toku seksualnog odnosa; polip na grliću materice; polno prenosiva bolest koja je zahvatila vaginu ili grlić materice (gonoreja, hlamidija, trihonomas); patološke promene unutar materice kao što su fibroid, polip, hiperplazija endometrijuma, rak; vaginalne infekcije koje iritiraju zod vagine i izazivaju krvarenje; povreda himena, vagine ili perineuma.

Ako vam se pojavi krvarenje, najbolje je ne spekulisati već se obratiti lekaru jer ovaj simptom može biti i jedini signal da sa vašim zdravljem nešto nije u redu.

Potreba za samoćom

Dok većina ljudi očekuje i uživa u tome da se „razvlači“ po krevetu sa svojim partnerom nakon odnosa, neki žele sasvim suprotno. Zapravo, nekim ženama se javlja potreba da se potpuno odvoje od partnera, čak da odu i u drugi deo kuće kako bi se osamile. Razlog je psihološke prirode.

Najjednostavnije rečeno, potrebno im je da se „saberu“, nasamo, kako bi se ponovo uključili u zajedništvo. Kod žena je ta potreba zastupljenija jer se neke osećaju kao da daju previše sebe tokom seksa pa im je potrebno vreme nasamo sa sobom. Ovakve potrebe je najbolje poštovati, ne započinjati raspravu a partneri bi trebalo da razumeju da to ne znači napuštanje.

Glavobolje

Prosto i jednostavno- orgazmična glavobolja, veoma rasprostranjeno stanje. Nastaje usled fizioloških aktivnosti koje su praćene povišenim krvnim pritiskom iz koga nastaju glavobolje/migrene.

Iako se često javljaju, potrebno je ipak proveriti da nisu posledica organskih uzroka kao što su tumor ili neurološke patologije. Bez obzira što su uglavnom bezazlene, mogu vam dosta spustiti libido. Ako vam stvaraju previše problema, možete uzeti lek protiv glavobolje i time budete spaseni nevolja nakon odnosa.

Privremena amnezija

Filmska scena: nakon odličnog, znojavog seksa, žena kompletno gubi pamćenje. Ovaj fenomen nije tako čest, ali postoji i nosi medicinski naziv prolazna globalna amnezija stanje u kome krv ne stiže do hipokampusa.

Naučnici smatraju da može nastati tokom snažnih fizičkih vežbi, premora ili seksa (sa orgazmom). Ukoliko vam se desi da potpuno izgubite pamćenje tokom orgazma, najbolje je proveriti uzroke sa lekarom kako biste sprečile moždani udar.

Alergije na spermu

Hipersenzitivnost na semenu plazmu je alergija koja se manifestuje svrabom, otocima i teškim disanjem, u najgorem slučaju čak može uslediti i smrt, a može se izbeći obaveznom upotrebom kondoma. Međutim, ovi simptomi nisu uvek posledica ovog stanja već i alergije na hranu, odnosno, krivac je hrana na koju ste alergične a do vas je došla kroz njegovu semenu tečnost.

Najbolje je da ga pitate da li je uneo konkretnu namirnicu ili da je uopšte ne konzumira 36 sati pre nezaštićenog odnosa. Zapravo, najbolje rešenje je da uvek koristite kondom. Iz mnogo razloga.

Glad

Nije samo vic priča u kojoj dečko nakon seksa trči da sebi spremi sendvič, to je normalno stanje. I žene mogu osetiti glad nakon odnosa i to čak želju za specifičnom namirnicom. Ništa tu nije začuđujuće, kada mnogo vežbate nakon toga ste gladni. I seks je vežba, ako je bio dobar.

Bol u grlu

Ako se zadišete u toku odnosa može doći do sušenja vašeg grla i u tim slučajevima najbolje je držati čašu vode pored kreveta ako ste tome skloni. Ali ako nakon oralnog seksa osetite bol u grlu, potrebno je da se obratite lekaru jer postoji mogućnost da ste „zahvatili“ neku polno prenovu bolest.

Herpes i gonoreja se manifestuju kroz bolno grlo. Kod vašeg partnera ne moraju postojati znaci da od nečega boluje ali može vrlo lako da „ponese“ bolest na penisu.

Jak bol

Ako konstantno osećate bol u toku ili nakon seksualnog odnosa imate problem koji se u medicini naziva dispareunija i javlja se u više varijanti: vaginizmus (stanje u kome se vaginalni mišići kontrahuju tako da onemoguće penetraciju), vestibulitis (upala vestibularnih žlezda koja seks pretvara u neprijatan osećaj probadanja nožem), vulvodinija (hroničan vaginalni bol), endometriozis ili bilo koje drugo ginekološko stanje (ciste na jajnicima, fibroidi, hronične infekcije...).

U svakom slučaju, bol nije normalna pojava i lekari vam tu mogu dosta pomoći. Čak i da omoguće da vam seks opet postane bezbolna zabava za dvoje.

Foto: ophelia, www.sxc.hu

Vesti

strana 1 od 3608 idi na stranu