Nauka -

Ambiciozno: "Biću iznenađen ako u roku od pet godina ne sletimo na Mars"

Ilon Mask postavio je novi rok za svoj projekat sletanja na Mars.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Biću iznenađen ako ne sletimo na Mars u roku od pet godina", rekao je Mask za časopis Time govoreći o planiranom poduhvatu njegove kompanije SpaceX.

Maska, 50-godišnjeg milijardera i osnivača SpaceX-a i Tesla Motorsa, nedavno je upravo Time proglasio osobom godine.

Preduzetnik ima velike planove za Mars. Želi da osnuje održivi grad koji će se napajati solarnom energijom te sam uzgajati hranu na hidroponskim farmama. Mask je u više navrata rekao da se čovečanstvo, ako želi da osigura svoje kontinuirano postojanje, mora proširiti izvan granica Zemlje.

"Jednom kad sletimo, sledeća velika stvar je izgradnja samoodrživog grada na Marsu, u koji treba dovesti životinje sa Zemlje. Nešto poput futurističke Nojeve barke. Dovešćemo ih više od parova životinja, doduše - malo je čudno ako je samo dvoje", dodao je.

Mask ima istoriju postavljanja nerealističnih rokova

Drugi stručnjaci za svemir kažu da Mars verovatno ne može samostalno da održava dugoročno naseljavanje ljudi. Sam Ilon Mask je u razgovoru za neprofitnu organizaciju XPrize rekao da će "neki astronauti verovatno umreti na putu prema Marsu".

Ilon Mask, trenutno najbogatiji čovek na Zemlji čije bogatstvo Forbes procenjuje na 247 milijardi dolara, ima dugu istoriju postavljanja nerealističnih rokova za tehnološke skokove.

Tako je, na primer, 2016. godine na Tviteru objavio da će Tesla potpuno autonomne automobile izbaciti na tržište za oko dve godine. Tri godine nakon toga obećao je milion Teslinih robotaksija do 2020. godine.

"Tačnost mi nije jaka strana", priznao je Mask na jednom konferencijskom pozivu prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu