- Nauka -

Hibrid psa i pauka: U prašumi pronađeno neobično stvorenje VIDEO

Mallo stvorenje iz amazonske šume je dokaz koliko priroda može da bude fascinantna i začuđujuća.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Youtube printscreen
Foto: Youtube printscreen

Poznato po nazivu Metagryne bicolumnata, čudno stvorenje koje podseća na hibrid psa i pauka snimio je Andreas Kej 2017. godine, piše američki Njuzvik.

Međutim, ono je prvi put naučno opisano 1959. godine od strane nemačkog zoologa Karla Fridriha Rovera.

Zumirane fotografije prikazuju životinju koja izgleda opasno ovako uvećano, međutim ona je toliko mala da može da stane na nokat vašeg palca.

Stvorenje bizarnog izgleda, poseduje veliku glavu koja podseća na glavu crnog psa, sa velikim ušima. Ipak, reč je o odbrambenom mehanizmu, te svojim izgledom može da prevari predatore da je veći nego što jeste.

Osim toga, stvorenje takođe poseduje dve ispupčene male žute mrlje, koje su pogodno postavljene kako bi izgledale kao oči na licu. Međutim, prave oči se nalaze mnogo niže na telu.

Iako bizarno stvorenje ima osam nogu, baš kao pauk, ono zapravo pripada redovima životinja poznatih kao kosci – zglavkari koje podsećaju na paukove, a prepoznatljivi su po veoma dugim i tankim ngama - u prirodi ima više od 6.650 poznatih vrsta širom sveta.

Oni nemaju žlezde, pa samim tim nemaju otrov. Neki imaju defanzivni sekret koji bi mogao da bude otrovan za male životinje..

Ova vrsta kosca postoji oko 400 miliona godina i živela je čak i pre dinosaurusa.

Nauka

Upoznajte prve srpske Ambasadore nauke

Drugi dan Festivala nauke otvoren je svečanim proglašenjem prve generacije počasnih ambasadora nauke, koju čine osnovci i srednjoškolci iz cele zemlje, budući naučnici koji će narednih godinu dana svojim vrnjašima prenositi kako znanje, tako i ljubav prema nauci i naučnom radu!

Nauka petak 30.11. 14:00 Komentara: 0

U Petnici otvoren skup mladih naučnika "Korak u nauku"

U Istraživačkoj stanici Petnica danas je počela Konferencija mladih naučnika "Korak u nauku", koju je otvorio ambasador Nemačke Tomas Šib. "Korak u nauku" je centralni godišnji događaj u našoj eminentnoj obrazovnoj instituciji Istraživačkoj stanici Petnica.

Nauka četvrtak 29.11. 20:10 Komentara: 0

Hoće li roboti preuzeti većinu poslova na planeti?

Kako će roboti preuzeti većinu poslova na planeti, kako će voda postati najvažniji resurs u budućnosti, kako se prenosi neuroni u telo drugog čoveka... saznaće oni koji obiđu interaktivne postavke na Festivalu nauke koji je danas otvoren u Hali 3 Beogradskog sajma.

Nauka četvrtak 29.11. 15:01 Komentara: 18
strana 1 od 11 idi na stranu