- Nauka -

Tri medalje za mlade fizičare iz Srbije na takmičenju u Rumuniji

Na međunarodnom takmičenju iz fizike u Bukureštu "Romanian Master of Physics" učenici beogradske Matematičke gimnazije osvojili su jednu zlatnu i dve bronzane medalje.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako se navodi na sajtu Matematičke gimnazije, Marko Medvedev osvojio je zlatnu medalju, ali i drugo mesto u apsolutnom plasmanu.

Igor Medvedev i Anastasija Ilić osvojili su bronzane medalje, dok je Aleksandar Stanojčić dobio pohvalu. Matematičku gimnaziju predstavljala je i Katarina Vukosavljević.

Lideri timа bili su Igor Sаlom i Stefаn Šušnjаr.

Na takmičenju koje je trajalo od 25. do 30. oktobra učestvovalo je jedanaest timova iz Rumunije, BiH, Bugarske, Rusije, Švedske...

Nauka

Arheolozi iz Srbije došli do novih svetskih otkrića

Arheolozi iz Srbije Andrej Starović, Dušan Borić i Dragana Antonović su među 117 istraživača koji su došli do novih saznanja o DNK-a i genomima drevnih populacija, iznetim u studiji "The Genomic History of Southeastern Europe" koja je objavljena u novom broju londonskog časopisa "Nature".

Nauka četvrtak 22.02. 16:15 Komentara: 17

Srbija dobila prvi Institut od nacionalnog značaja

Institut za fiziku u Beogradu postao je prvi institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Time je Srbija, po ugledu na najrazvijenije države koje odavno prepoznaju koncept nacionalnog instututa, dobila novu vrstu istraživačke ustanove gde se obavljaju prioritetna, vrhunska istraživanja i koncentrišu istraživački napori koji mogu da odgovore na ključne društvene izazove.

Nauka ponedeljak 12.02. 11:06 Komentara: 4

"Kako je fizika dobra kad uzmeš telefon, a ovamo 'Zemlja ravna'"

Istorijski podvig Ilona Maska, odnosno njegove kompanije Spejs X, koja je u svemir poslala automobil marke Tesla raketom “falkon hevi” koja može da prenese dvostruko veći teret od svake druge, bila je glavna vest svetskih medija prošle nedelje. Da li će Ilon Mask zainteresovati mlađu generaciju za nauku, ali i kako opravdati zabrinjavajuće veliki broj teoretičara zavera u Srbiji za B92 govori fizičar doc dr Boža Nikolić sa Fizičkog fakulteta.

Nauka ponedeljak 12.02. 10:28 Komentara: 159
strana 1 od 156 idi na stranu