- Eucerin Leto -

Ovih nekoliko činjenica treba da znate o suvoj koži

Sigurno ste bar jednom u životu osetili da su vam koža lica ili na rukama suva, čak toliko da se osećate kao zemlja u Sahari. A tako i izgleda. Da biste je oporavili, ali i ako je moguće, izbegli ovo stanje, neophodno je da je negujete na pravi način i redovno hidrirate.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Saveti

  • Izbegavajte suv vazduh
  • Koristite ovlaživač vazduha
  • Smanjite vreme koje provodite u vrućoj void, tušrajte se mlakom vodom
  • Koristite rukavice kada perete sudove da biste izbegli uticaj vruće vode i jakih deterdženata
  • Nosite odeću od prirodnih materijala, poput pamuka i svile, koji ne iritiraju kožu.
  • Koristite deterdžente za veš bez boja ili mirisa

Stanje kada je koža toliko suva naziva se kseroza, a gotovo da nema osobe koja se nije „patila“ sa ovakvom kožom. Kseroza nastaje zbog nedostatka vode u koži, a to može da bude posledica starenja, ali i neke bolesti, poput dijabetesa. Dakle, koža zahvaćena kserozom je suva, gruba i zategnuta, a ako ovaj problem zanemarite, ona može da pojedinim delovima da se ljuspa i peruta.

Svakako, ako mislite da patite od ovog problema, neophodno je da to kažete vašem lekaru ili dermatologu koji će vas posavetovati kako da se izborite sa kserozom.

Simptomi kseroze su, kao što je već navedeno, zategnutost, grubost, ljuspava koža i koža koja se peruta, ali i svrab i osetljivost.

Iako se kseroza češće javlja zimi, kada je vlažnost vazduha veća, nije retko da se ona javi i tokom leta. Dakle, sunčeva svetlost može da izazove pojavu suve kože, pošto UV zračenje povećava brzinu isparavanja vode iz kože i, tokom vremena, može da učini da koža prevremeno ostari. To naime, utiče na njenu sposobnost da održi adekvatni nivo vlažnosti.

Takođe će se javiti ukoliko prečesto čistite kožu jer često agresivna sredstva za kupanje i deterdženti utiču na to da koža „popuca“.

Osim ovih spoljašnji faktora, na pojavu kseroze utiču i unutrašnji, poput starosti, dehidratacije, ishrane i lekova. Tokom godina kseroza se lečila tako što su se lečili njeni simptomi, dok se sada trudi da se minimalizuju faktori koji doprinose stvaranju problema.

Neophodno je čistiti kožu redovno i to blagim sredstvima, ali i mazati ovaj najveći organ kremama koje ga hidriraju.

Preparati koje Eucerin predlaže u nezi suve kože su Eucerin UreaRepair PLUS Losion sa 10% uree, UreaRepair PLUS Krema za ruke sa 5% uree i UreaRepair PLUS Krema za stopala sa 10% uree.

Eucerin leto | PR

Glatka i meka stopala u tri koraka

Ni koža na stopalima nije pošteđena u vrelim danima, pogotovo ako ste stalno u zatvorenoj ili neudobrnoj obući, te je neophodno da se o njima starate na pravi način.

Eucerin Leto četvrtak 2.08. 10:50

Šta kad koža "popuca"?

Gotovo da nema devojke ni žene na svetu koja se bar jednom u životu nije susrela sa strijama. Samo jedan pogled na njih stvara paniku i pitanja kako ih zaustaviti, ukloniti i makar malo "zamaskirati". Ako ne u pubertetu, tokom rasta, onda će se one sigurno javiti tokom trudnoće.

Eucerin Leto utorak 31.07. 10:04

Da li kosa opada zbog peruti?

Perut pogađa svaku drugu odraslu osobu, a koliko god se trudili, bele ljuspice teško da možete tek tako da sakrijete. Vidljive su u korenu kose, a pogotovo na tamnoj odeći, pa se mnogi osećaju veoma nesigurno zbog perutanja kože glave. Perut podjednako “napada“ i muškarce i žene, a ono što je važno jeste da ovo oboljenje može da se kontroliše, samo je važno da mu otkrijete uzrok.

Eucerin Leto ponedeljak 30.07. 09:59

Da koža "prebrzo"ne ostari

Prekomerno izlaganje suncu neće dovesti samo do crvenila i ozbiljnihih opekotina na koži, već će ona mnogo brže i da stari. Nije sunce naravno jedini razlog zbog kojeg će vaša koža početi brže da stari, to se dešava, između ostalog, i zbog stresa, manjka sna, previše cigareta, alkohola, crvenog mesa...

Eucerin Leto nedelja 22.07. 11:58 Komentara: 4

Naučite da "čitate" oznake na kremama za zaštitu od sunca

Pred nama je još vrelih dana, a mnogi se tek sada pripremaju za letovanje, pa je osim kupovine kupaćeg kostima, novih naočara za sunce, modernog šešira, na spisku sigurno i krema za zaštitu od sunca. Da biste znali koju kremu da kupite, neophodno je i da znate šta sve skraćenice znače i na šta sve treba da obratite pažnju.

Eucerin Leto sreda 18.07. 12:22
strana 1 od 2 idi na stranu