- Antitabu -

Deset godina od ubistva Merlinke

Pre deset godina, 22. marta 2003. godine u Beogradu je ubijena trans legenda Balkana, Vjeran Miladinović Merlinka, čije je telo pronađeno mesec dana kasnije, a ubica do danas nije pronađen i kažnjen.

Podeli

Zastrašujuće brutalno ubistvo zidarskim čekićem se desilo u noći između 22. i 23. marta nedaleko od Osnovne škole "Zaga Malivuk" u beogradskom naselju Krnjača, a prema navodima optužnice osumnjičeni je bio Faik Ramadani, ali je sudsko veće donelo oslobađajuću presudu.

Zamenik tužioca najavio je žalbu na tu odluku, ali nakon toga nijedna informacija o ovom slučaju nije dospela u javnost. Zvezda filmova Želimira Žilnika, brojnih TV i radio emisija i gradska legenda ostala je u sećanju javnosti, a ubica je još uvek neopoznat.

Vjeran Miladinović Merlinka najpozantija je po ulozi u ostvarenju Želimira Žilnika “Marble Ass”, a internacionalni festival queer filma koji se održava u Beogradu je u znak sećanja na Vjerana Miladinovića uzeo ime "Merlinka".

Prvi put Festival je organizovan u decembru 2009. godine u Domu omladine sa idejom da promoviše filmske naslove koji se bave gej, lezbijskom i transseksualnom tematikom, a koji retko kad dođu do domaće filmske publike.

Festival ima za cilj da kroz filmsku umetnost promoviše gej-lezbijska prava i utiče na smanjenje homofobije u srpskom društvu a organizuju ga Gej lezbejski info centar GLIC i Dom omladine Beograd.

Miladinović je prvi je Srbin koji se obukao u žensku garderobu i otvoreno se u njoj pojavljivao na beogradskim ulicama. Njegovo ponašanje je skrenulo pažnju medija koji su pokušali da ga predstave javnosti, o čemu je MIladinović pisao u svojoj autobiografiji “Terezin sin”, koja je objavljena 2001. godine.

Festival Merlilnka i Gej lezbejski info centar za 30. maj 2013. godine pripremaju program kojim će se setiti Merlinke, kada će javnost moći da pogleda filmove “Lepe devojke prolaze kroz grad” i “Marble Ass” i podseti se autobiografske Miladinovićeve knjige “Terezin sin”. Povodom toga pozivaju sve koji su Merlinku lično poznavali i koji imaju materijale u vidu fotografija ili video snimaka da im se jave na adresu merlinkafest@gmail.com kako bi im pomogli u organizovanju ove akcije.

Antitabu

Priča o "zakletim devicama" iz Albanije

Albanija je i dalje dom „zakletim devicama“, ženama koje su odabrale da se usled odsustva muškaraca naslednika u porodici odreknu svoje ženstvenosti, ošišaju svoju kosu i provedu život u celibatu kako bi postale „počasne“ glave porodice do kraja života.

Antitabu četvrtak 28.03. 20:00 Komentara: 55

Kako izgleda imati gej roditelje?

U pitanju je identitet i opstanak porodice: otac, majka i deca. U pitanju su životi mnoge dece koja će unapred biti diskriminisana i lišena ljudskog razvoja koji jedino mogu da pruže otac i majka, po želji Boga“ – papa Franja.

Saš Mekinon se ne slaže sa ovim viđenjem porodice pošto se ne oseća diskriminisanim iako je odrastao u gej porodici.

Antitabu četvrtak 28.03. 09:17 Komentara: 24

Postanite zavodnik u 10 poteza

Po pitanju privlačnosti i seksualne želje, veliku ulogu ima priroda. Nakon brojnih istraživanja koja su sproveli naučnici, zavođenje nikada nije bilo jednostavnije. Naime, za sve muškarce koji muku muče sa zavođenjem žena donosimo rešenje – deset ključnih stvari pomoću kojih ćete postati pravi zavodnik.

Antitabu utorak 26.03. 08:47 Komentara: 17

Da li će stari ljudi zavladati svetom?

Jedna od posledica radikalnog povećanja životnog veka može biti stvaranje gerontokratije – utvrđenja starije elite koja poseduje svu moć i bogatstvo i položaje u politici, finansijama i nauci, a pojedini kritičari brinu se da bi ovo moglo da dovede do stagnacije društva zbog nemogućnosti mlađih generacija da se probiju i nastave da menjaju svet.

Antitabu nedelja 24.03. 14:45 Komentara: 13

Kako verovanje u magiju "širi" HIV?

U zemljama u kojima je verovanje u veštice uobičajeno, crna magija se smatra delom svakodnevnog života. U Africi, veštice i vračevi se obavezno pitaju ne samo kada je lečenje bolesti u pitanju, već i nastanak bolesti, ozdravljenje, prokletstvo ili donošenje dobre sreće...

Antitabu nedelja 24.03. 10:45 Komentara: 12

Nauka: 5 razloga u korist gej roditelja

Američka akademija za pedijatriju po prvi put je objavila da podržava sklapanje istopolnih brakova kao i to da gej parovi usvajaju decu. „Deca se lepo razvijaju u stabilnim porodicama koja im pružaju konstantnu sigurnost, a jedan od načina da im se to omogući jeste brak“, rekao je Bendžamin Sigel, ko-autor objavljenog dokumenta.

Antitabu subota 23.03. 14:54 Komentara: 85

Božji izaslanici koji su se odrekli Boga

Katolička crkva je ove nedelje dobila novog poglavara, papu Franju, prvi put jednog kardinala poreklom iz Amerike, gde radosna vest ovih dana budi i stare rane, ponovo iznoseći na svetlo dana saznanja o pedofiliji među katoličkim sveštenicima.

Antitabu nedelja 17.03. 13:45 Komentara: 22
strana 1 od 4 idi na stranu