"Nije primećeno da vakcina ima negativan efekat" VIDEO

I dalje ništa nije jasno u vezi sa neispravnim BSŽ vakcinama! Nadležni se ne oglašavaju, pa pojačavaju strah kod roditelja čija su deca možda dobila neispravnu vakcinu. Ko je ustanovio niži imunološki efekat u spornoj seriji i ko je kriv za taj javašluk?

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/PhotobyTawat
Foto: Shutterstock/PhotobyTawat

Za svega 6 meseci Torlak se dva puta našao u žiži javnosti, zbog iste stvari, BSŽ vakcine. Zdravstvena ustanova sa tradicijom dužom od 80 godina koja pomenutu vakcinu proizvodi još od 1927. godine, doveo je u sumnju reputaciju.

Pošto je obelodanjeno da je povučena serija vakcina, saopštenjem su izazvali potpunu zabunu. Naime, u saopštenju se između ostalog kaže da:

"Usled minimalnog odstupanja od zahteva specifikacije leka, doneta je odluka da se iz prometa dobrovoljno povuče serija pomenutog leka. Torlak je 16. marta izvršio povlačenje zatečenih količina od ukupno 834 bočice predmetne vakcine. Pomenuta serija je povučena u roku od 24 časa sa teritorije cele Srbije i zamenjena novom serijom, brzom reakcijom nadležnih organa nije došlo do nestašica pomenute vakcine, samim tim ni jedno porodilište niti Zavod nisu ugroženi."

I iz ministarstva zdravlja je usledilo saopštenje. U njemu se potvrđuje i maltene prepisuje Torlakovo saopštenje, uz dodatak:

"Roditelji nemaju razloga za zabrinost, bebe u porodilištima primaju proverene, bezbedne i kontrolisane vakcine koje su prošle sve neophodne provere i zakonske procedure pre stavljanja u upotrebu".

Pa, neće baš biti da svi mogu da budu spokojni! Ni Torlak, niti ministarstrvo zdravlja nisu precizirali odakle su povučene vakcine iz “sporne” serije, tačnije iz kojih zdarvstvenih ustanova, niti iz kog grada, niti koliko je od sporne 834 vakcine aplikovano.

Direktor Torlaka Luka Dragačević nemušto je objasnio da je procedura povlačenja vakcina normalna i ponovio da nema mesta za brigu. Ipak, nije objasnio ono osnovno – zašto nije izvršena provera pre distribucije vakcina po Srbiji ali i ko se i zašto toga setio kad su vakcine već bile u domovima zdravlja?

Dalje, nijedna zvanična institucija još nije dala preporuku niti pojašnjenje roditeljima, osim tvrdnji da nema razloga za strah. Domovi zdravlja sa teritorije Beograda su nam rekli da sve što nam nije jasno pitamo ministarku zdravlja Danicu Grujičić, te da doktori specijalisti pedijatrije neće komentarisati niti govoriti o tome da li i kako sporna vakcina može da utiče na zdravlje i imunološki odgovor bebe, odnosno deteta.

Ministarstvo zdravlja je, takođe ostalo gluvo na naša pitanja, ali jedan od malobrojnih pedijatara koji nije sprečen da govori tvrdi da "nije primećeno da vakcina ima negativan efekat".

Saša Mlićević, pedijatar, kaže da BSŽ vakcinu bebe primaju u prvim danima po rođenju, pre izlaska iz porodilišta, a ukoliko iz nekog razloga nije bilo moguće izvršiti vakcinaciju, deca treba da je prime do navršenih 12 meseci života. Prema Pravilniku o imunizaciji koji je izdalo Ministarstvo zdravlja, vakcinacija protiv tuberkuloze je obavezna osim za one osobe sa "trajnim kontraindikacijama".

Detaljnije pogledajte u video-materijalu ispod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu