Nova verzija korone – deltakron: "Nove varijante vrebaju u novim pacijentima"

"Deltakron" je verzija koronavirusa koja kombinuju gene iz delta i omikron soja. Identifikovana je kod najmanje 17 pacijenata u SAD i Evropi, rekli su istraživači.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 11.03.2022.

10:43

Nova verzija korone – deltakron:
Foto: Sonis Photography/Shutterstock

Kako je bilo tako malo potvrđenih slučajeva, prerano je reći da li će infekcije deltakronom biti veoma prenosive, kao i da li će izazvati teške bolesti, rekao je Filip Kolson iz "IHU Mediterranee Infection" u Marselju, glavni autor izveštaja koji je objavljen ove nedelje na MedRxiv i koji još čeka stručnu recenziju.

Njegov tim je opisao tri pacijenta u Francuskoj zaražena verzijom SARS-CoV-2 koja kombinuje šiljasti protein iz varijante omikron sa "telom" delta varijante. Još dve nepovezane infekcije deltakronom identifikovane su u SAD, prema neobjavljenom izveštaju kompanije za genetička istraživanja "Heliks" koji je dostavljen MedRxiv-u u koji je Rojters imao uvid.

Omikron "ne uspeva" na Kubi – razlog jednostavan

Drugi timovi su prijavili dodatnih 12 deltakron infekcija u Evropi od januara – sve sa omikron šiljkom i delta telom.

Poznato je da se genetske rekombinacije ljudskih koronavirusa dešavaju kada dve varijante inficiraju istu ćeliju domaćina.

"Tokom pandemije SARS-CoV-2, dve ili više varijanti su kolale u istim vremenskim periodima i u istim geografskim oblastima. Ovo je stvorilo mogućnosti za rekombinaciju između ove dve varijante", rekao je Kolson, dodajući da je njegov tim dizajnirao PCR test koji može brzo da registruje pozitivne uzorke na prisustvo ovog virusa.

Buduće zabrinjavajuće varijante verovatno vrebaju u današnjim pacijentima

Brojne čestice koronavirusa u zaraženoj osobi verovatno uključuju neke mutirane koje se mogu pokazati kao rani primeri važnih varijanti, pokazuju nova otkrića.

Pažljivo analizirajući čestice virusa dobijenih od 10 ljudi sa infekcijama koje se pripisuju alfa varijanti u Španiji u aprilu 2021. godine, istraživači su identifikovali neke mutirane čestice koje liče na varijantu omikron, koja je formalno identifikovana tek sedam meseci kasnije.

Studija: Koronavirus može da mutira u telu zaraženog

Takođe su pronašli mutacije karakteristične za formu delta i jota, prema izveštaju objavljenom u Journal of Clinical Investigation. Iako bi identifikacija dominantne varijante pojedinačnog pacijenta mogla da bude dovoljna za dijagnostičke svrhe, ultraduboko genetsko sekvenciranje korišćeno u ovoj studiji moglo bi da pomogne naučnicima da prate mutacije u česticama SARS-CoV-2 koje bi mogle da evoluiraju u varijante koje izazivaju zabrinutost, rekli su istraživači.

"Virus koji se replicira kod svakog zaraženog pacijenta je u stvari mešavina malo različitih virusa SARS-CoV-2, a ovi različiti virusi čine različite proporcije punog ansambla", rekla je koautorka Selija Perales sa "Universidad Autonoma de Madrid".

Manjinske varijante kod jedne zaražene osobe mogu da postanu dominantne kod nekog drugog, bilo slučajno, bilo zbog selektivne prednosti u vezi sa prisustvom ili odsustvom lekova, vakcina ili drugih faktora, dodala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: