Od sada aspirin neće moći da se uzima bez preporuke lekara?

Stručna komisjia američke vlade saopštila je u utorak da više ne preporučuje dnevnu dozu aspirina kako bi se smanjio rizik od srčanog i moždanog udara kod ljudi starijih od 60 godina, prenela je francuska novinska agencija AFP.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto:EPA/ MARTIN GERTEN
Foto:EPA/ MARTIN GERTEN

Osobe od 40 do 59 godina koje imaju veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, ali nemaju istoriju te bolesti, treba da se posavetuju sa svojim lekarom i donesu individualnu odluku da li će uzimati lek.

Studija potvrdila: Aspirin ne pomaže obolelima od korone Od 2016. preporučena dnevna doza aspirina starijima

Ova izjava predstavlja veliki preokret u američkom medicinskom području, gde je svakodnevno uzimanje aspirina proširena praksa.

Lek razređuje krv, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udara.

Od 2016. godine Radna grupa za prevenciju, vladina medicinsko-stručna komisija, preporučila je dnevnu dozu aspirina za osobe u pedesetim godinama koje imaju 10 odsto veći rizik od srčanog ili moždanog udara u sledećih 10 godina.

Panel je tada takođe preneo da bi za rizične osobe u šezdesetim godinama odluka o uzimanju aspirina trebalo da bude individualna.

Ali već nekoliko godina studije dovode u pitanje te preporuke.

U utorak su stručnjaci rekli da dobrobiti aspirina nisu dovoljne da se uravnoteže sa povećanim rizikom od krvarenja, naročito u mozgu ili crevima, kod starijih osoba.

"Svakodnevna upotreba aspirina može da pomogne u sprečavanju srčanog i moždanog udara kod nekih ljudi, ali može da uzrokuje i potencijalno ozbiljne štete, poput unutrašnjeg krvarenja", rekao je član radne grupe Džon Vong.

Nove preporuke nisu konačne

Ove nove preporuke još nisu konačne. One će biti otvorene za javnu raspravu do početka novembra.

Takođe se ne odnose na pacijente koji uzimaju aspirin nakon pretrpljenog moždanog ili srčanog udara, navodi se u saopštenju.

Uzimanje aspirina za smanjenje rizika od srčanih bolesti često je spontana odluka mnogih Amerikanaca.

Prema studiji iz 2017, 23 odsto odraslih osoba u dobi od 40 i više godina koje nemaju kardiovaskularne bolesti uzimalo je aspirin kao preventivnu meru, od čega je 23 odsto to učinilo bez preporuke lekara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 73 idi na stranu