Oglasio se kineski virusolog: Pogrešno ste me razumeli, kineske vakcine su efikasne

Visokorangirani kineski virusolog Gao Fu je nedavno izrazio sumnje u efikasnost kineskih vakcina, ali je sada istakao da su njegove izjave pogrešno protumačene, navodi Dojče vele (DW).

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ WU HONG
EPA-EFE/ WU HONG

Pročitajte još:

"Pustite ljude da se viđaju napolju"

"Zar mislite da bi Englezi to uradili sebi? Pa oni sebe najviše vole"

I nije tako opasna?

Izjavom na konferenciji u Čengduu da kineske vakcine "ne postižu veoma visoke stope zaštite", šef kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Gao Fu privukao je veliku pažnju, ali je ubrzo potom relativizovao svoju izjavu.

Njegova namera je bila da se postojeća efikasnost još više poveća, na primer, davanjem različitih preparata, piše Dojče vele, dodajući da je kineski virusolog na stručnoj konferenciji izneo "naučnu viziju".

Fuova argumentacija u skladu je s onim što je do sada poznato o efikasnosti četiri vakcine, čija upotreba je do sada odobrena u Kini, a koje su, kako piše DW, itekako efikasne.

Kod tri vakcine, od kojih dve proizvodi Sinofarm, a jednu Sinovak, reč je o klasičnim "mrtvim vakcinama" koje koriste mrtve (neaktivne) virusne proteine.

Dakle, zasnovane su na tradicionalnoj tehnologiji koja se koristi, na primer za vakcine protiv hepatitisa B ili gripa.

Sinofarmova "Vero" vakcina u trećoj fazi studije sprovedene u deset zemalja širom sveta, pokazala je efikasnost od 79 posto, a Ujedinjeni Arapski Emirati su u posebnoj studiji došli do čak 86 posto.

Prema preliminarnim studijama u Brazilu i Indoneziji, efikasnost "KoronaVak" firme Sinovak iznosi između 50 i 78 posto.

Četvrta kineska vakcina firme KanSino je vektorska vakcina bazirana na adenovirusu tipa 5, što znači da se princip delovanja vakcine može uporediti s delovanjem AstraZeneke. Ona bi trebalo da postigne efikasnost od 65 posto.

U osnovi, efikasnost je preko 80 posto ako se uzme u obzir samo teški tok bolesti koji zahteva hospitalizaciju.

DW navodi i da ideja kombinovanja vakcina, kako bi se povećala njihova efikasnost, u principu nije nova, i da naučnici trenutno diskutuju o sličnim pristupima i za vektorsku vakcinu AstraZeneke.

I ruska vakcina Sputnjik V takođe se, u suštini, sastoji od dve vakcine sa različitim vektorskim cepivom na bazi različitih adenovirusa.

Naučnici koji su razvili ovu vakcinu zbog toga očekuju veću efikasnost.

Prema pisanju DW, Kina praktično nije u stanju da testira efikasnost svojih vakcina u zemlji, jer zbog oštrih mera ima veoma malo infekcija. Zbog toga se istraživanje oslanja na studije koje se sprovode u teško pogođenim zemljama, poput Brazila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu