Istraživanje potvrdilo da je jedan soj koronavirusa smrtonosniji

Soj B.1.1.7, koji je prvi put identifikovan u Velikoj Britaniji, između 30 i 100 odsto je smrtonosnija od prethodnih vrsta, verovatno oko 64 odsto, pokazuje nova studija objavljena u sredu u British Medical Journal.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 16.03.2021.

10:42

Istraživanje potvrdilo da je jedan soj koronavirusa smrtonosniji
Foto: deposit, rbhavana

Vlade bi trebale da razmotre dodatne mere za smanjenje smrtnosti od ove mutacije i naprave plan bolničkih kapaciteta, napisali su autori studije.

"Smrt od kovida 19 je i dalje redak događaj, ali varijanta B.1.1.7 povećava rizik. Zbog njegove sposobnosti brzog širenja, ovo čini B.1.1.7 pretnjom koju treba shvatiti ozbiljno", rekao je Robert Čelen, vodeći autor i istraživač na Univerzitetu u Eketeru.

Epidemiolozi sa Univerziteta u Ekseteru i Univerziteta u Bristolu upoređivali su stope smrtnosti među zaraženima ovim sojem i onima zaraženim drugim sojevima. Otkrili su da je varijanta B.1.1.7 dovela do 227 smrtnih slučajeva među skoro 55.000 pacijenata, u poređenju sa 141 umrlih među pacijentima koji su imali ranije sojeve. Istraživači su formirali jednake grupe na osnovu starosti, pola, etničke pripadnosti i lokacije kako bi eliminisali što više promenljivih.

Razlika je u porastu broja umrlih sa 2,5 na 4,1 na 1.000 slučajeva, napisali su. Otkrili su da je više hospitalizovanih sa varijantom B.1.1.7.

"Čini se da SARS-CoV-2 može brzo da mutira i postoji stvarna zabrinutost da će se pojaviti druge varijante uporedo sa sporim odvijanjem vakcinacije, rekao je Leon Denon, stariji autor i istraživač na Univerzitetu u Bristolu.

U sredu je Moderna objavila da je primenila prve doze modifikovane vakcine koja je dizajnirana za varijantu B.1.351. Izmenjena verzija mogla bi da bude dodatna zaštita od različitih mutacija virusa. Moderna prati efikasnost dve različite modifikovane vakcine kod 60 ljudi koji su već primili originalnu vakcinu. Nacionalni zavodi za zdravlje takođe će testirati modifikovanu vakcinu na učesnicima kliničkih ispitivanja koji još uvek nisu primili originalnu vakcinu, saopštila je kompanija.

Izgleda da nacionalna blokada smanjuje širenje koronavirusa u Velikoj Britaniji, navode britanski istraživači, ali varijanta B.1.1.7 otežava kontrolu izbijanja epidemije. Dodali su da će se broj smrtnih slučajeva povećavati kako se ta varijanta bude više širila među ljudima, bez obzira na jednake sigurnosne protokole i tretmane.

"Ovo ima šire implikacije na svaku politiku raspodele vakcina koje treba da smanje smrtnost", napisali su istraživači, dodajući da bi buduće studije trebale da budu usmerene na bolje raspodele resursa, strategije distribucije vakcina i ublažavanje mera".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

22 h

Podeli: