Veliki preokret: Astrazenekina vakcina dozvoljena i starijima od 65 godina?

Zdravstveni savetnici nemačke vlade sugerisali su da bi ta zemlja mogla uskoro dozvoliti i starijima od 65 godina da prime vakcinu kompanije Astrazeneke.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.03.2021.

08:45

Veliki preokret: Astrazenekina vakcina dozvoljena i starijima od 65 godina?
Shutterstock/M-Foto

Radi se o važnom signalu koji dolazi u trenutku kad niz zemalja Evropske unije u skladištima ima velik broj doza vakcina Astrazeneke.

Tomas Mertens, predsednik nemačkog odbora za vakcinisanje, rekao je za televiziju ZDF da će vrlo brzo izdati izmenjenu preporuku, pritom spominjući upravo raniju odluku nemačkih vladinih tela da se samo mlađi od 65 godina vakcinišu Astrazenekom.

Njegovi komentari stižu u trenucima kad se neiskorišćene doze Astrazenekine vakcine nagomilavaju u skladištima širom Evrope, a sumnje u efikasnost te vakcine šire se u nizu Evropskih zemalja, među kojima su Francuska i Nemačka.

Na hiljade nemaca izbegava ovu vakcinu

Do subote Nemačka je iskoristila tek 363.645 doza Astrazenekine vakcine, a u isto vreme raspolažu sa čak 1,45 miliona doza. Regionalne zdravstvene vlasti upozoravaju da hiljade Nemaca nije došlo na dogovoreni termin vakcinisanja kad su saznali da će primiti Astrazenekinu vakcinu.

Stanje nije mnogo bolje ni u Francuskoj. Tamo je iskorišćeno tek 21% doza Astrazenekine vakcine, od 1,1 miliona doza koje su na raspolaganju. Među onima koji zaziru od te vakcine ima i zdravstvenih radnika, piše Fajnenšel tajms.

"Nikad nismo kritikovali samu vakcinu"

Nemačke vlasti kažu da je glavni razlog za nepoverenje prema Astrazeneki upravo preporuka da ga ne primaju stariji od 65 godina. Takva odluka je doneta, prema rečima onih koji su je doneli u Nemačkoj, zbog nedostatka pouzdanih podataka o efikasnosti Astrazenekine vakcine za ljude u toj starosnoj grupi.

"Nismo nikad kritikovali samu vakcinu... rekli smo da podaci za starije od 65 godina nisu adekvatni", rekao je Mertens, dodajući kako se mišljenje odbora o Astrazenekinoj vakcini promenilo "u svetlu novih podataka".

Naime, problem je od početka taj da u kliničkom ispitivanju koje je sprovela ta britansko-švedska kompanija nije bilo uključeno dovoljno starijih od 65 godina da bi se efikasnost kod njih mogla nedvosmisleno utvrditi. Za mlađe je bilo jasno da je efikasnost visoka.

Martens je pritom kao jedan od ključnih razloga za preispitivanje odluke naveo novo istraživanje iz Škotske, koje još nije recenzirano, a koje je pokazalo da je vakcinisanje Astrazenekinom vakcinom u razdoblju između četiri i šest nedelja nakon primanja prve doze smanjilo verovatnost za hospitalizaciju za 94%.
EPA-EFE/FAROOQ KHAN
Efikasnost zadovoljavajuća

Podaci o efikasnosti vakcina prikupljeni su između 8. decembra i 15. februara. Tokom tog razdoblja primenjeno je 1,14 miliona doza, čime je 21% škotske populacije dobilo prvu dozu.

Oko 650.000 ljudi primilo je Fajzerovu fakcinu, a oko 490.000 vakcinu Astrazeneke. To je mnogo veći uzorak od onog koji je bio obuhvaćen kliničkim istraživanjima bilo koje vakcine.

Pritom je zanimljivo da su obe vakcine primali i stariji stanovnici, i zajedno je, kada su kombinovani njihovi rezultati, među ljudima starosti od 80 i više godina, smanjen rizik hospitalizacija za 81% u četvrtoj nedelji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: