Lončar o hlorokinu: "Ne ulazite u igru velikih"

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručio je, govoreći o leku hlorokin, da svake nedelje "imamo spektakularne medijske najave da neki lek leči koronu", te da ne treba "ulaziti u tu igru velikih".

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin TV B92
Foto: Printskrin TV B92

On je zamolio novinare na konferenciji za medije, da razmisle zašto su postavili pitanje o hlorokinu, jer, smatra, da će kod ljudi proizvesti neka pitanja.

"Pokušajte da ne uđete u tu igru. Mi svake nedelje imamo spektakularne medijske najave da neki lek leči. Onda cene skaču, pa onda stignu podaci da taj lek ipak ne pomaže. To je ozbiljna igra velikih, gde su u obrtu milijarde evra. Ne daj bože da kažemo da neko leči sa lekom koji nije u skladu sa standardima, to je krajnje opasno i klizav teren. To je moj dobronameran savet svima... To je ozbiljna igra velikih", ukazao je Lončar.

Odmah nakon ministra zdravlja, na pitanje se nadovezao i direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović koji je rekao da je hlorokin samo jedan u protokolu i da postoje indikacije kada sme i treba da se da, a kada ne sme da se da je, kao i šta sve mora da se prati kada se daje jedan od takvih lekova.

"Za svaki lek postoje preporuke i shodno tome se procenjuje kome se daje koji lek. Da li postoji pacijent koji je primio hlorokin jer je on jedan od lekova koje dajemo, isto kao i svi ostali koji se nalaze u nacionalnom vodiču, da. Da li ima pacijenata koji su umrli, a koji su primali hlorokin, normalno", rekao je Stevanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 73 idi na stranu