Od ove podmukle bolesti boluje 9.000 građana Srbije, među njima je sve više mladih VIDEO

Svetski dan borbe protiv multiple skleroze (MS) obeležava se 30. maja, a pacijenti u Srbiji ga ove godine dočekuju u boljim uslovima lečenja.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos/pressmaster
Foto: depositphotos/pressmaster

Posle 15 godina od uvođenja lekova prve generacije za lečenje multiple skleroze, od koje u Srbiji boluje 9.000 ljudi, država je odlučila da od 2020. godine na pozitivnu listu lekova uvrsti savremenu i efikasnu terapiju, koja do sada nije bila dostupna pacijentima, saopštilo je Društvo MS Srbije.

Multipla skleroza je podmukla bolest, a njen tok nepredvidiv. Broj obolelih od MS-a u Srbiji je u porastu. Najčešće se javlja između 20. i 40. godine života, ali se može manifestovati i u bilo kom drugom životnom periodu i žene obolevaju dva puta češće od muškaraca.

Društvo multiple skleroze Srbije ove godine obeležava Svetski dan borbe protiv multiple skleroze, pod sloganom "Ostanimo povezani".

"Društvo MS Srbije ima 30 lokalnih udruženja pacijenata koja funkcionišu širom Srbije. Mnogo pozitivnih stvari smo do sada zajedno uradili, ali vest da će inovativna terapiju početi da se daje pacijentima obolelim od MS-a je najznačajnija", kaže Jasmina Brajković, predsednica Društva multiple skleroze Srbije.

Ona je navela da su nakon višegodišnje borbe za savremene terapije, uspeli zajedno sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i RFZO, da se omogući lečenje dvaput većeg broja pacijenata.

"To samo pokazuje koliko je važno da imamo saradnju i komunikaciju sa predstavnicima zdravstvenih vlasti. Iz to razloga je i slogan ovogodišnjeg Svetskog dana "Ostanimo povezani",kako bismo i u budućnosti kontinuirano ostvarivali napredak u lečenju i nezi osoba sa MS-om", priča Brajkovićeva.

Trenutno prvu generaciju lekova, kako kaže, dobija oko 1100 ljudi, a taj broj će se povećati za još 600 osoba. Osim proširenja broja pacijenata na već postojećim terapijama, dodatnih 700 pacijenata će dobiti najsavremenije lekove.

Prema procenama neurologa, standardna dosadašnja terapijakoja se koristi u lečenju multiple skleroze, nije efikasna kod više od trećine bolesnika.

Prof. dr Jelena Drulović, neurolog Klinike za neurologiju Kliničkog centra Srbije, istakla je da će od sredine juna i tokom jula početi primena svih vrsta terapija.

"Nove terapije usporavaju progresiju bolesti, smanjuju učestalost pogoršanja i značajno poboljšavaju kvalitet života obolelih, što je važno, jer MS tokom vremena ima tendenciju akumulacije onesposobljenosti, pa se pacijenti godinama bore sa različitim problemima vezanim za fizičko, mentalno i socijalno zdravlje", rekla je dr Drulović, a navodi se u saopštenju.

Ona je navela da je broj pacijenata koji će se ubuduće lečiti više nego udvostručen, pa očekuje da ukupno oko 2.400 ljudi dobija terapiju.

"Zbog pandemije kovida 19 je postojala bojazan kako će primena tih lekova uticati na pacijente. I to je bio razlog odlaganja primene terapija. Sada imamo sve više novih saznanja, koja će nam pomoći u tome za koje lekove ćemo se najpre odlučiti da krenemo da ih dajemo pacijentima", navela je ona.

Dr Olivera Tamaš Stojiljković, neurolog u Klinici za neurologiju KCS, rekla je da postoje novi protokoli lečenja po kojima žene obolele od multiple skleroze više ne moraju da prekidaju terapiju ukoliko zatrudne ili se porode.

Andrea Ðokić(34) iz Beograda jedna je od pacijentkinja koja se nada da će početi da dobija novu terapiju, s obzirom na to da je dve godina dobijala lek iz donacije.

"MS mi je dijagnostikovana 2015. godine i to izuzetno agresivna forma bolesti. Tokom prve godine doživela sam mnogo relapsa, praktično na svakih dva do tri meseca. Nisam mogla da stojim na nogama, ruke su mi otkazivale, a tokom jednog relapsa mi se celo telo oduzelo, samo sam vrat mogla da pomeram", priča ona.

Kaže da joj je trebalo dosta vremena da se ponovo vrati i tada joj je doktorka predložila da bude na terapiji iz donacije.

"Kako sam počela da je primenjujem, relapsa više nije bilo. Osećala sam se kao i svi drugi, zdravi, ljudi. Od oktobra više nisam na donaciji i svaki dan iščekujem da mi se nešto desi. Često sam umorna, ponekada tokom dana mi prostruji nešto kroz telo, vidim mutno ili sam malaksala", zaključila je ona.

strana 1 od 59 idi na stranu