Svi to volimo da radimo, ali nije dobro za zdravlje

Stručnjaci su predstavili novo istraživanje čiji se rezultati mnogima neće svideti.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 01.05.2016.

19:34

Svi to volimo da radimo, ali nije dobro za zdravlje
Foto: Thinkstock

Novo istraživanje pokazalo je kako poslepodnevno spavanje u vremenskom trajanju dužem od 40 minuta povećava rizik za više telesnih poremećaja.

Studija koja je obuhvatila 300.000 ispitanika pokazala je uticaj popodnevnog dremanja s razvojem metaboličkog sindroma, uključujući gojaznost, visok krvni pritisak i povišen holesterol.

Istraživanje je na godišnjoj konferenciji predstavio "American College of Cardiology".

Prema njima, čovekovo telo u snu tokom dana u trajanju dužem od 40 minuta 'umisli' da je u stanju dubokog sna, što znatno utiče na metabolizam.

U studiji se tvrdi kako spavanje posle podne čini ljude umornijima nego što zapravo jesu, s tim što je obavezna razlika u dužini tog spavanja.

Odmornije, 'bistrije' i bolje se osećaju oni koji posle podne odspavaju najviše pola sata. Ukoliko dođe do dubokog sna, mozak prelazi u fazu 'sporih talasa', nakon čega se osećamo umorno i dezorijentisano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: