Banana - energija za celo telo

Banane sadrže tri prirodna šećera - saharozu, fruktozu i glukozu u kombinaciji s vlaknima i daju telu energiju.

Izvor: tportal.hr
Podeli

Istraživanja su pokazala da konzumacija dve banane daje dovoljno energije za naporan 90-minutni trening. Stoga nije čudo da je banana voće broj jedan kod vodećih svetskih sportista, piše The Quoted Posts.

Međutim, banana ima i druge hranljive sastojke i vrednosti koje mogu da pomognu i kod raznih stanja ili bolesti.

Depresija

Depresija je bolest modernog doba i puno ljudi svakodnevno se bori s njom. Možete se puno bolje osećati ako pojedete bananu u kojoj se nalazi triptofan, vrsta belančevine koju telo pretvara u serotonin, a on poboljšava raspoloženje i generalno se osećamo srećniji.

PMS

Ako imate problema s PMS-om, pojedite bananu zbog vitamina B6 koji sadrži. On reguliše nivo glukoze u krvi koja utiče na raspoloženje čoveka.

Anemija

Banane takođe imaju i visok nivo gvožđa koji podstiče proizvodnju hemoglobina. Ako ste anemični, neka vam banane redovno budu na meniju.

Krvni pritisak

Ovo jedinstveno tropsko voće izrazito je bogato kalijumom, a sadrži malo soli, što ga čini savršenim u borbi protiv visokog krvnog pritiska. Američka agencija za hranu i lekove čak je i službeno objavila da je banana dobar saveznik u borbi protiv visokog krvnog pritiska i moždanog udara.

Zatvor

Zbog bogatstva vlaknima, banana pomaže i kod problema sa varenjem.

Mamurluk

Nakon noći partijanja i mamurluka uzmite bananu s mlekom i medom. Banana će umiriti želudac, a med kontrolilsati nivo šećera u krvi.

Foto: freedigitalphotos.net/foto76

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 86 idi na stranu