Sto hiljada boluje od Alchajmera

Tačan broj obolelih od demencije i Alchajmerove bolesti u Srbiji još nije poznat, ali prema epidemiološkim podacima procenjuje se čak i do 100.000 obolelih, sa tendencijom porasta.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2012.

13:56

Default images

Ovi zabrinjavajući podaci izneti su povodom obeležavanja 20. septembra, Dana Alchajmerove bolesti. Predsednica Udruženja građana obolelih od Alchajmera Nada Bašić rekla je da se broj obolelih u svetu od Alchajmera svakih 20 godina udvostručuje i da se procenjuje da će do 2050. dostići 116 miliona.

Bašić je kazala da leka za to oboljenje mozga nema, ali da je važna pravovremena dijagnoza i blagovremena primena terapije da bi se ublažili postojeći spmptomi i i sprečila pojava novih.

"Ovo je samo jedna u nizu akcija koje Udruženje Alchajmer realizuje u okviru meseca Alchajmerove bolesti u Srbiji", kazala je Bašic na skupu na Trgu Republike, i dodala da se u svetu septembar, mesec borbe protiv Alchajmerove bolesti, obeležava raznim akcijama pod sloganom "Demencija - Živeti zajedno!".

Sa ciljem podizanja svesti javnosti o Alchajmerovoj bolesti, akciju je podržalo Ministarstvo zdravlja i javne ličnosti, među kojima su glumice Gorica Popović, Ljiljana Stjepanović, rukometaš Ognjen Kajganić, kao i televizijske zvezde Maja Žeželj, Miloš Milovanović, Ivan Zeljković...

PROČITAJTE: Alchajmerova bolest u 39. godini

Povodom obeležavanja meseca obolelih od Alchajmerove bolesti, sutra će u Novom Sadu biti održan jednodnevni kongres o toj bolesti, na kome će govoriti pet predavača.

Alchajmerova bolest najčešći je uzrok demencije koji se u najvećem broju slučajeva javlja kod starijih od 65 godina, mada se može javiti i kod mlađih ljudi.

Razvija se kroz više godina, a zaboravnost, gubitak kratkotrajnog pamćenja, ponavljanja pitanja, gubitak interesovanja, problemi u pronalaženju odgovarajućih reči samo su neki od simptoma sa kojima se svakodnevno suočavaju osobe obolele od demencije i Alchajmerove bolesti.

Zaboravnost je prvi simptom koji primećuju i porodica i sam pacijent i ona je izražena u tolikoj meri da remeti svakodnevno funkcionisanje u kući, na poslu, u prorodici...

Nemački neurolog Alojz Alchajmer (1864-1915) prvi je opisao sindrom demencije koji je po njemu i dobio ime Alchajmerova bolest.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: