Zdravlje

Ponedeljak, 10.05.2010.

11:49

Netolerancija na laktozu umišljena

Ljudi koji izbegavaju upotrebu mleka jer smatraju da njihov organizam ne podnosi dobro mlečni šećer možda ne postupaju ispravno, upozoravaju španski stručnjaci.

Izvor: B92

Default images

Istraživači iz Univerzitetske bolnice Val d'Ebron, u Barseloni, su ustanovili da u više od polovine slučajeva koje su proučili, ispitanici nisu bili u pravu u pogledu navodnog netolerisanja laktoze, prenosi Rojters.

Kada bi u laboratorijskim uslovima pili rastvor laktoze, ekvivalentan jednoj šolji mleka, njihov stomak ju je normalno apsorbovao i osetili su manje grčeva, gasova i drugih problema s crevima, nego kad su konzumirali mleko kod kuće.

Sposobnost da se vari laktoza zavisi od crevnog enzima pod nazivom laktaza. Kad tog enzima nema dovoljno, bakterije iz creva se hrane ostatkom mlečnog šećera, izazivajući mnogo gasova tokom tog procesa.

To se naziva malapsorpcijom laktoze, a intolerancija na laktozu daje i teže simptome, kao što su puštanje vetrova i stomačni bolovi.

Od 353 praćene osobe, koje su prijavile lekarima slabo apsorbovanje laktoze, ispostavilo se da čak 189 u laboratorijskim uslovima sasvim normalno vari mlečni šećer i da imaju manje simptoma lošeg varenja nego kod kuće.

Stručnjaci smatraju da neke od ovih osoba u stvari imaju drugi problem - tzv. sindrom nervoznih creva, koji ima slične simptome kao netolerancija laktoze.

Još jedno objašnjenje je da su ispitanici ubeđenje da ne podnose mleko stekli u nekom periodu života kada su ga previše konzumirali, što je dovelo do stomačnih problema.

Komentarišući ovo istraživanje, Kerol Buše, nutricionista s američkog Univerziteta Perđu, upozorava da smanjenje konzumiranja mlečnih proizvoda zbog navodne netolerancije laktoze, može da ima negativne posledice na zdravlje - smanjenje koštane mase, viši krvni pritisak i rak debelog creva.

Bušeova savetuje da osobe koje smatraju da su netolerantne na laktozu, probaju da konzumiraju manje količine mleka, na primer četvrt šolje i da provere da li tu količinu dobro podnose. Potom mogu i da povećaju unos mleka, s tim što nikad ne bi trebalo da popiju više od jedne šolje odjednom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: