Internet je opasan savetodavac

Medicinski saveti su samo jedna od stvari koje možemo pronaći na internetu. Kakvi god da su nam simptomi, ili dijagnoza, postoje sajtovi koji vam navodno mogu pomoći da ih prebrodite. Međutim...

Izvor: B92

Četvrtak, 12.01.2012.

11:46

Default images

„Guglanje“ medicinskih saveta vam može i odmoći. Kako treba da se ponašate kada tražite neke zdravstvene informacije na internetu?

Dr Gugl

„Gugl“ je internet pretraživač, a ne lekar. Najbolje bi bilo da na mreži potražite informacije o bolesti koja vam je već dijagnostikovana, a ne da sami sebi procenjujete zdravstveno stanje.

Nemojte se oslanjati na podatke sa interneta, jer oni možda ne važe za vas.

Koliko je pouzdan izvor?

Vaše zdravlje ne smete uzimati „za gotovo“, niti pretpostavljati da su svi saveti merodavni. Oni sajtovi koji imaju podršku ministarstava zdravlja pojedinih zemalja ili relevantnih vladinih institucija.

Raj za hipohondre

Internet je opasna zona za sve one opterećene zdravljem. Najmanji simptom će ih naterati da frenetično pretražuju sajtove i na posletku će ubediti sebe da imaju razne vrste smrtonosnih bolesti.

Čak i oni koji su manje opsesivni mogu se postaviti pogrešnu „dijagnozu“.

Savet stručnjaka

Internet može ponuditi korisne informacije, ali nije zamena za lekara. Ako sumnjate na nešto, pitajte vašeg doktora, a on će tačno proceniti šta vam je.

Pazite na reklame

Kada čitate sa sajtova o medicinskim problemima morate se zapitati da li vam oni deluju pouzdano. Većinu njih osnovale su privatne kompanije i njihova uloga je da reklamiraju proizvode i usluge. Nemojte nasesti na njihove marketinške pokušaje.

Isti simptom, različito oboljenje

Još jedan problem sa kojim se možete susresti u internet potrazi za medicinskim savetima je zabuna sa simptomima i dijagnozom. Naime, neke bolesti imaju iste simptome, pa je najbolje da posetite lekara i s njim razrešite nedoumice.

Nervoza

Hipohondri mogu postati jako nervozni ako posumnjaju da je neka internet „dijagnoza“ tačna. Međutim, najčešće je reč o sasvim drugačijem problemu.

Opasni saveti

Neki od saveta zapravo mogu biti veoma opasni, kada „savetodavac“ nije kvalifikovan. Sve preporuke treba uzimati s rezervom ako dolaze od potpuno nepoznate osobe iza koje ne stoji ni jedna institucija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: