Konzumiranjem ovog napitka možete da zaustavite bolesti mišića

Osobe koje su šest meseci svaki dan pile barem tri šoljice vruće čokolade mogle su da hodaju više nego ostali.

Izvor: B92

Petak, 21.02.2020.

11:29

Konzumiranjem ovog napitka možete da zaustavite bolesti mišića
Foto:depositphotos/max_carpenter

Konzumiranje jedne šoljice vruće čokolade na dan pomaže starijim osobama da ostanu zdrave i vitalne jer kakao u čokoladi stimuliše cirkulaciju u nogama, ukazuje studija rađena na ljudima sa uobičajenom bolešću perifernih arterija.

Istraživanje je sprovedeno na osobama starijim od 60 godina, koje boluju od bolesti arterija, zbog koje se javljaju grčevi u nogama za vreme hodanja, a istovremeno se istraživao uticaj kakaoa na zdravlje i organizam.

"Kakao i tamna čokolada sadrže epikatehin, koji poboljšava protok krvi i omogućava osobama da više vežbaju", smatra dr Naomi Hamburg, predsednica Saveta za periferne vaskularne bolesti Američkog udruženja za srce, piše Dejli mejl.

Osobe koje su učestvovale u istraživanju bile su podeljene u dve grupe, ona koja je pila kakao i ona koja je pila placebo napitak bez kakaoa.

Njihovo kretanje merilo se pre početka istraživanja i nakon šest meseci. Takođe im se merio protok krvi u nogama pomoću MR-a. Na kraju samog istraživanja osobe koje su svakodnevno pile kakao mogle su da hodaju 42,6 metara više nego ranije, a osobama koje su pile placebo daljina hodanja smanjila se za 24,2 metara.

Rezultati pokazuju da kakao pomaže u hodanju i vitalnosti, kao i u poboljšanju stanja i zdravlja mišića. Ova studija je istovremeno pokazala da kakao, kao pristupačna i jeftina namirnica, može da pomogne u lečenju i zaustavljanju bolesti mišića i arterija u nogama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: