Jedan vitamin ključan u sprečavanju artritisa ili smanjenju težih simptoma?

Nijedna promena životne navike ne može da garantuje da nećete da dobijete artritis, ali postoje navike kojima biste mogli da utičete na smanjenje rizika od težih simtpoma te bolesti.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 17.05.2022.

07:54

Default images
Foto: Shutterstock/pikselstock

Neke od tih navika imaju veze sa ishranom, a nove studije tvrde da bi suplementacija vitamina E mogla da pomogne u prevenciji i lečenju reumatoidnog artritisa, piše Index.hr.

U studiji objavljenoj krajem aprila ove godine u časopisu European Journal of Clinical Nutrition, istraživači iz bolnice Sjan Hunghuej iz kineske pokrajine Šensi analizirali su podatke iz brojnih izvora o mogućnosti da suplementacija ovim vitaminom utiče na ishode povezane sa navedenom bolešću.

Velika metaanaliza otkrila je da dodaci vitamina E imaju pozitivan efekat na osobe sa reumatoidnim artritisom, ublažavajući probleme osetljivosti zglobova i njihovo oticanje.

"Sposobnost vitamina E da obnovi crevnu barijeru i poboljša rad gastrointestinalnog trakta može biti povezana sa prevencijom i lečenjem reumatoidnog artritisa", pišu autori studije.

"Dodaci vitamina E koji se koriste redovno mogu da pomognu osobama sa ovim oboljenjem u smanjenju nelagode u zglobovima, otoka i ukočenosti, kao i poboljšanju njihovog ukupnog kvaliteta života."

Međutim, nutricionistkinja Džiner Haltin upozorava da se ne preporučuje suplementacija bez prethodnog savetovanja sa lekarom:

"Imajte na umu da dodaci vitamina E mogu biti u interakciji sa nekim drugim suplementima i lekovima.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: