Ovo su jasni znaci da vašem telu nedostaje vitamin D

Naše telo šalje nam jasne znake kada mu nedostaje neki vitamin. Ukoliko primetite neke čudne simptome koji se do sada nisu javljali, znajte da vam vaše telo ukazuje na tosignalizira da mu nedostaje neki vitamin ili mineral.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/AllaSerebrina
Foto: Depositphotos/AllaSerebrina

Nedostatak vitamina D uključuje osećaj umora i loše raspoloženje, ali ima još nekoliko simptoma koje ne smete da zanemarite. Ovaj vitamin je veoma važan za pravilno funkcionisanje našeg organizma i ima ozbiljan uticaj na naše telo ukoliko ga nemamo dovoljno.

Nedovoljno vitamina D može da dovede do slabljenja mišića, umora pa čak i psihičkih problema. Ponekad nije lako uočiti nedostatak vitamina D, jer su simptomi prikriveni. Ovo su najčešćih 6 simptoma da vašem telu neostaje ovaj dragoceni vitamin.

Loše raspoloženje

Ukoliko se ne izlažete dovoljno sunčevim zracima, postoji šansa da se smanji proizvodnja hormona sreće - serotonina. Serotonin je zadužen za regulaciju raspoloženja.

Prelom kostiju

Ukoliko vam se često dešava da lomite kosti, onda vam nedostaje vitamin D. Mnogi misle da je za to kriv nedostatak kalcijuma, koji je zadužen za zdravlje kostiju, što može da bude slučaj. Međutim, tu je i nedovoljna ili loša apsorpcija vitamina D.

Bol u kostima i zglobovima

Foto: Depositphotos/bit245
Foto: Depositphotos/bit245

Zbog nedovoljno vitamina D javlja se osećaj neprijatnosti i bola u kostima i zglobovima. Najčešće se primećuje u kolenima i leđima. Oni koji ne unose dovoljno ovog vitamina rizikuju osteoporozu i bolove u leđima.

Znojenje glave

Znojavi skalp je još jedan simptom nedostatka ovog važnog vitamina. Ukoliko se znojite iako vam je temperatura tela u redu, možda vam treba još malo vitamina D.

Umor i iscrpljenost

Osećaj umora je čest kod ljudi koji pate od nedostatka vitamina D, ali potencijalni razlog često bude neprimećen. Osećaj umora na duge staze ima negativan uticaj na telo.

Sporo zarastanje rana

Ukoliko imate neku ranicu posle operacije ili povrede, a ona sporo zarasta, onda se zapitajte koliko je nivo vitamina D u vašem organizmu. Vitamin D proizvodi komponentu krucijalnu za stvaranje nove kože kao deo procesa isceljenja, piše Dejli star. Veruje se da on ima uticaja i na upalne procese kao i učešće u borbi protiv infekcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu