Bronhiektazije

Bronhiektazije. Da li je to teže oboljenje ili vremenom može doći do te faze?

Podeli

Bronhiektazije predstavljaju oboljenje u kome je došlo do nepovratnog proširenja disajnih puteva i njihovog oštećenja. Ovo oboljenje je najčešće posledica postojanja infekcije disajnih puteva, ili neke druge bolesti koja oštećuje disajne puteve, a može biti i urođena bolest. Usled ove bolesti otežano je pražnjenje sekreta koji se nakuplja u plućima, što stvara povoljne uslove za rast i razvoj bakterija. To vodi ponavljanim i čestim plućnim infekcijama. Sa svakom infekcijom oštećenje pluća je sve veće.

mogu dovesti do veoma ozbiljnih zdravstvenih problema, koje uključuju oštećenje vitalnih organa, najčešće srca. Bronhiekatazijama može biti zahvaćen samo jedan deo pluća, ili one mogu biti opširne i zahvatiti oba plućna krila. Inicijalno oštećenje pluća najčešće počinje još u ranom detinjstvu, a prvi simptomi bolesti javljaju se nekoliko godina pre značajnog pogoršanja zdravstvenog stanja. Najznačajniji simptom bolesti je kašalj koji traje nekoliko meseci ili godina i koji se karakteriše obilnim ispljuvkom, nekada i oko 250ml dnevno.

Tokom vremena javlja se i kratak dah, bolovi u plućima i sviranje u plućima, koji su praćeni velikim umorom, gubitkom telesne težine i lošim opštim zdravstvenim stanjem. Da bi se sprečilo značajnije pogoršanje bolesti, od velikog je značaja da se bolest dijagnostikuje na vreme i da se blagovremeno počne sa terapijom i preventivnim merama. Što se ranije bolest otkrije i ustanove propratni zdravstveni problemi prognoza je bolja. U terapiji se najčešće koriste antibiotici kako bi se sprečile infekcije, veoma je bitna fizikalna terapija pluća i obavezan je adekvatan životni stil.

U tom smislu, obaveza je Vašeg lekara da vam pomogne sa medikamentima, a na vama je odgovornost za pravilnu ishranu sa dosta svežih namirnica, izbegavanje duvanskog dima i ostalih faktora koji zagađuju vazduh. Neophodno je uzimati što više tečnosti, primarno vode, i baviti se laganom fizičkom aktivnošću. Bronhiektazije se ne mogu izlečiti, ali uz adekvatnu medicinsku negu i pravilan životni stil može se održati dobar kvalitet života.

Dr Andrijana Bocokić, lekar opšte prakse, Lekarinfo.com

Pitajte lekara

Pojačana gorušica

Osećam pečenje u želucu i jaku gorušicu. U poslednjih mesec dana tegobe su se pojačale. Dok pijem ezomeprazol meni je dobro, čim prestanem da pijem tegobe se odmah vrate. Nijedan dan za ove tri godine nije prošao a da nisam uzela neki lek za želudac. Kada ispijem ezomeprazol odmah prelazim na ranitidin hidrohlorid, uglavnom šumeći, jer se vrati gorušica i pečenje u želucu i ja ne mogu da izdržim bez leka. Ustanovljena mi je hiatus hernija. Imala sam heliko bakteriju ali to je sada izlečeno. Ranije sam imala ezofagitis koji sam izlečila. Kada sam bila na poslednjoj gastroskopiji pre godinu dana, nisam imala ezofagitis samo mi je tada doktor potvrdio da imam herniju. Nije bilo ezofagitisa već mi je kardija bila hiperemična. Moja konačna dijagnoza je gerb. S obzirom da imam strašne tegobe možda mi je sluzokoža želuca do sada oštećena. Neki lekari su mi predlagali operaciju a neki ne, i govorili su mi da ovome nema leka već da ću se mučiti do kraja života. Im am 28 godina i mnogo se mučim sa ovim tegobama. Inace se pridržavam dijetetskog režima. Molim Vas da mi pomognete i kažete da li bi mi operacija bila trajno rešenje i da li bih mogla normalno da živim. Da li se hernija može vratiti posle operacije?

Pitajte lekara nedelja 8.05. 13:36 Komentara: 38

Padavica

Molim Vas da mi date savet šta da radim sa majkom. Vec treći put za 3 godine se dešava da samo padne iz čista mira. Nikakve vrtoglavice, mučnina, baš nikakvi znaci pre pada ne postoje. Ona je rođena 1942. godine. Boluje od reumatskog artritisa sa povremenim napadima reumatske groznice. Inače je malokrvna, eritrociti su na samoj donjoj granici, trombociti smanjeni. Vadili su joj koštane srži, isla je kod nefrologa ginekologa, kardiologa i sve je u redu. Pije jednom nedeljno metatraxil uz koji je dobila i folnu kiselinu koji ne pije. Pije redovno diklofenak i ponekad diazepam (ali veoma retko). Da li mi možete dati neko uputstvo ili bilo kakvo obrazloženje šta može biti uzrok tih njenih padova (ne gubi svest tada) i kome da se obrati za neke dublje analize.

Pitajte lekara nedelja 8.05. 13:33 Komentara: 7

Trnjenje desne strane tela

Pre 2 godine mi se javilo trnjene desne strane tela, prvo stopala i šake. Osećaj obamrlosti i mravinjanja.Urađeni su svi pregledi, evocirani potencijali, MR mozga, i ne postoje promene ni znaci multiple skleroze. Imam 22 godine. Siptomi su nestali, a sad se ponavljaju.

Pitajte lekara nedelja 8.05. 13:31 Komentara: 15

Deformitet grudnog koša

Od malena se bavim sportom, pre svega fudbalom i imam deformitet grudnog koša (pileće grudi). Uvek sam imao manjak kilograma, pa me interesuje šta je veće - korist ili štetnost vežbanja u teretani i da li pravilnim vezbanjem dolazi do neke štete? Želeo bih da povećam mišićnu masu i to oblikujem. Nikakvo bildovanje, samo da ublažim deformitet. Rođen sam 1985 godine, ne uzimam nikakve lekove i nisam bio ozbiljno bolestan ili prehlađen.

Pitajte lekara nedelja 8.05. 13:29 Komentara: 4

Zujanje u ušima

Zujanje u ušima? Tinnitus. Dobro čujem, otoskopski nalaz obostrano uredan, Rinne+obostrano, audiometrija pokazuje obostrano uredan sluh, timpanogram kao i AR obostrano uredni. Naizgled sve u redu ali i dalje mi zuji u ušima? Imam 29 godina.

Pitajte lekara nedelja 8.05. 13:28 Komentara: 3

Znojenje nogu

Imam problem sa znojenjem nogu. Cela čarapa mi bude mokra ali se ne oseća. Ponekad mi pukne kod malog prsta. Kupovao sam u apotekama razne kreme i pudere, ali bez rezultata.

Pitajte lekara nedelja 8.05. 13:26 Komentara: 3

Humani Papiloma virus

Prije dvije godine ustanovljen je CIN II i genotipizacijom potvrđena prisutnost HPV 16. Ustanovljena je displazija grlića materice, pre godinu dana obavljen Letz. Nakon toga tri PAPA testa uredna. U zadnjem, točno godinu dana nakon zahvata piše: HPV. Ponovnom genotioizacijom ustanovljeno je prisustvo HPV 31. Liječnik kaže da ne trebam ništa i da dođem tek za godinu dana na pregled?! Zar do tada ništa? Mogu li se, kada i kako riješiti HPV-a. Imam stalnog partnera i za sada se štitimo prezervativom. Dokle?

Pitajte lekara nedelja 8.05. 13:23 Komentara: 0
strana 1 od 27 idi na stranu