Stalno odlažete planove? Nije problem lenjost – mnogo je ozbiljnije

Ponekad se ljudi nađu u situaciji kada nešto jednostavno ne mogu da urade pa to odlažu. Obično tada te ljude nazivamo lenjim, a prava istina se krije ipak negde drugo.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 07.02.2023.

16:22

Stalno odlažete planove? Nije problem lenjost – mnogo je ozbiljnije
Foto: Profimedia

Manjak motivacije često smatraju glavnim razlogom lenjosti, ali to nije istina. Ako ste se ikada pronašli u fazi koja izgleda kao beskrajni ciklus odugovlačenja, krivice i haosa, možda ste se zapitali zašto se to vama događa.

Ipak, kako navodi klinička psihološkinja Dženi Jip, lenjost obično nije razlog odugovlačenja. Ona lenjost objašnjava kao apsolutno izbegavanje bilo kakvih obaveza u toj meri da ne želite ni da razmišljate o tome, dok je odugovlačenje obaveza nešto što vas muči i o čemu ćete razmišljati.

Odugovlačenje može imati posledice, kao što je zaostajanje na poslu ili neuspeh u postizanju ličnih ciljeva. Postoje i emocionalni uticaji. Povezuju se s depresijom, anksioznošću i stresom, lošim snom, neadekvatnom fizičkom aktivnošću, usamljenošću i ekonomskim poteškoćama.

Stoga je važno saznati zašto odugovlačite i naučiti kako se s tim boriti, jer su to jedini načini da promenite svoje ponašanje. Promena nije jednostavna. Baš kao i rad na anksioznosti ili drugim problemima mentalnog zdravlja, rešavanje odugovlačenja može biti teško, naročito ako dolazi iz duboko ukorenjenih problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: