Ishrana 0

02.04.2024.

9:21

Ova vrsta hrane povezana je sa depresijom kod žena

Konzumiranje velikih količina industrijski obrađene hrane i pića, posebno ako su ove namirnice veštački zaslađene, može biti povezano sa razvojem depresije.

Izvor: B92.net/CNN

Ova vrsta hrane povezana je sa depresijom kod žena
Africa Studio/Shutterstock

Podeli:

To je pokazalo je novo istraživanje o ženama. Naime, ova studija ukazuje na direktnu vezu između konzumiranja visoko prerađene hrane i depresije, što može dovesti do čak 50% većeg rizika za pojedince koji konzumiraju devet ili više porcija takve hrane dnevno u poređenju sa onima koji konzumiraju četiri ili manje, rekao je Gunter Kuhnle, profesor nauke o hrani i ishrani na Univerzitetu Reading u Velikoj Britaniji, koji nije bio uključen u istraživanje.

Visoko prerađena hrana uključuje gotove supe, sosove, smrznute pice, gotova jela i hranu kao što su viršle, kobasice, pomfrit, gazirana pića, torte iz prodavnice, bombone, sladoled i drugi proizvodi koji sadrže veštačke aditive.

"Naša studija se fokusirala na analizu odnosa između ishrane i povećanog rizika za novu epizodu depresije", rekli su koautori studije dr Andrev T. Chan i Daniel K. Podolski, profesori medicine na Medicinskom fakultetu Harvarda.

Dodali su da postoji mogućnost da visoko prerađena hrana može dodatno pogoršati stanje pojedinaca koji već pate od hronične depresije.

Možda vas zanima

Gledajući posebno na određenu visoko obrađenu hranu, takođe poznatu kao UPF, samo proizvodi koji sadrže veštačke zaslađivače su povezani sa povećanim rizikom od depresije među učesnicima, primetio je Kuhnle.

"Taj nalaz je zanimljiv jer sugeriše da vezu između potrošnje UPF-a i depresije pokreće jedan specifičan faktor - veštački zaslađivači", dodao je on.

Peter Gudella / Shutterstock.com

Što se tiče toga zašto bi takva hrana bila povezana sa depresijom, Chan je ukazao na poznatu vezu između visoko prerađene hrane i hronične upale, za koju se smatra da je osnovni uzrok mnogih hroničnih bolesti.

Upala je povezana sa brojnim ozbiljnim zdravstvenim stanjima poput kolorektalnog karcinoma i kardiovaskularnih bolesti, što je podržano brojnim studijama.

Pored toga, studije su pokazale vezu između visoko prerađene hrane, kao što su dijetalni gazirani sokovi i veštački zaslađivači, i depresije. Pominje se i povezanost sa kognitivnim padom i poremećajima crevnog mikrobioma, što dalje ukazuje na složenost uticaja ishrane na mentalno zdravlje.

Možda vas zanima

Studija je obuhvatila skoro 32.000 žena srednjih godina iz Studije zdravlja medicinskih sestara II, ali zbog nedostatka muških učesnika rezultati se ne mogu jednoznačno primeniti na opštu populaciju.

Iako istraživanje nije uspelo da uspostavi uzročno-posledičnu vezu između konzumiranja visoko prerađene hrane i depresije, važno je uzeti u obzir druge faktore rizika kao što su porodična istorija depresije i nivoi stresa kako bi se u potpunosti razumela veza između ishrane i mentalnog zdravlja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: