Ishrana 0

01.04.2024.

8:13

Pet dijetalnih namirnica koje su nezdrave

Pomama s malo masti iz 1980-ih i 1990-ih je možda bila dobronamerna, ali ako pitate današnje zdravstvene radnike, verovatno je napravila više štete nego koristi.

Izvor: Klix.ba

Pet dijetalnih namirnica koje su nezdrave
5PH/Shutterstock

Podeli:

Iako je ideja bila da bi smanjenje masti smanjilo kalorije i samim tim podstaklo gubitak težine, sada znamo da nisu sve masti stvorene jednake.

Neke, poput omega-3 masnih kiselina i mononezasićenih masti, imaju ogromne zdravstvene prednosti poput smanjenja upale i poboljšanja zdravlja srca. Čak je i zdravstveni profil zasićenih masti daleko složeniji nego što smo nekada verovali.

Često, uklanjanjem prirodne masti, proizvođači hrane moraju je zameniti drugim, ne tako zdravim zamenama, emulgatorima i drugim sastojcima koji ne dodaju hranjive stvari.

Pre nego što uzmete laganu ili dijetalnu hranu s police, pogledajte ovu listu nemasnih namirnica koje nisu toliko zdrave kao što mislite.

Nemasni kikiriki puter

Ne plašite se masti u puteru od kikirikija. Prema Harvard Health-u , punomasni puter od kikirikija ima istu razmeru zasićenih i nezasićenih masti kao i maslinovo ulje, jedna od namirnica koje su najzdravije za srce. U stvari, Harvard izveštava da su mnoge studije pokazale da ljudi koji redovno jedu puter od kikirikija imaju manji rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2 od onih koji ga retko uključuju.

Majonez

Tradicionalni majonez dobija svoje prepoznatljivo bogatstvo od žumanaca, koji sadrže oko 5 grama masti svaki. Pa kako napraviti namaz za sendviče bez njih? Odgovor nije lep. Majonez sa malo masti često dodaje zgušnjivače, kao što je modifikovani skrob za hranu, i oslanja se na sojino ulje, a ne na jaja, radi glatkoće. Iako ovi sastojci nisu opasni, ne nude ishranu pravih žumanaca, koji sadrže vitamine poput A, B12 i D, plus antioksidante poput luteina, zeaksantina i selena.

Margarin

Postoji dobar razlog zašto je margarin pao u popularnosti od svojih slavnih dana 1970-ih. Prema Harvard Healthu, nikada nije bilo dobrih dokaza da upotreba margarina umesto putera smanjuje šanse za srčani udar ili razvoj srčanih bolesti. Neki margarini mogu imati manje masti od pravog putera, ali oba su visoko kalorična, tako da su oba hrana za umereno korišćenje.

Nemasne grickalice

Iako nemasni čips ili perece mogu ponuditi manje kalorija nego njihove punomasne verzije, jedna stvar se ne menja: ova hrana je i dalje obično visoko obrađena. Da biste bili pametni i zdravi, pogledajte etikete da vidite šta dobijate. Malo masti ili ne, dugačka lista sastojaka je znak da hrskava poslastica ne poboljšava vaše zdravlje.

Energetske pločice

Energetske pločice imaju takozvani "zdravstveni oreol", što olakšava verovanje da su same po sebi hranljive. Ali to nije uvek slučaj. Energetske pločice s niskim udelom masti mogu biti ultra-obrađene i upakovane funky sastojcima.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: