Ishrana 3

31.03.2024.

8:09

Da li je jogurt zaista najbolja zdrava hrana?

Jogurt je za mnoge glavna namirnica - konzumiramo ga za doručak i večeru, čest je sastojak za deserte, pa čak od njega pravimo maske za lice.

Izvor: rt.rs

Da li je jogurt zaista najbolja zdrava hrana?
Fascinadora/Shutterstock

Podeli:

Izvor je proteina, kalcijuma, fosfora i vitamina B i sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Sadrži mnogo živih bakterija za koje je utvrđeno da su korisne za zdravlje naših creva. Ali šta istraživanja kažu o specifičnim zdravstvenim prednostima koje donosi redovna konzumacija jogurta?

Jogurt je čest je u našim jelovnicima - odlično se "slaže" uz pržena jaja, idelan je sastojak za muslije i nezaobilazan uz sendviče ili burek. Osim toga što je ovaj osvežavajući napitak ukusan, takođe može biti koristan i za zdravlje jer sve više dokaza ukazuju na to da poboljšava imuni sistem, delimično smanjuje upale u telu i rizik od bolesti srca. Ipak, naučnici su oprezni i naglašavaju da su neophodne dodatne studije koje bi tačno potvrdile korisnost jogurta u navedenim segmentima.

Jogurt i dijabetesa tipa 2

Postoje "jake veze" između konzumacije jogurta i smanjenja rizika od razvoja dijabetesa tipa 2,  rezultati su istraživanja iz 2017. godine. Takođe, stručnjaci su analizirali studije koje su se bavile efektima probiotskog jogurta i uticajem na nivo šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom tipa 2 i nisu našli nikakve koristi od konzumiranja probiotskog jogurta u poređenju sa običnim, piše Bi-bi-Si-Fud.  

Utiče na gubljenje kilograma, popravlja raspoloženje

Konzumiranje jogurta se dovodi u vezu sa gubitkom ili održavanjem težine tokom vremena. To je najverovatnije posledica promena u bakterijama debelog creva usled konzumiranja, navode istraživači sa Harvardske medicinske škole. Međutim, naglašeno je da su potrebne dalje studije jer je trenutno teško dokazati "uzročno-posledični odnos" jogurta i kilograma.

Postoje dokazi da žive bakterije koje se nalaze u jogurtu mogu poboljšati raspoloženje. Osobe koje su konzumirali probiotike u jogurtu ili kapsulama uočili su određene koristi za svoje mentalno zdravlje, rezultati studija iz 2015. godine.

Koliko jogurta potrebno da bi telo "osetilo" njegove prednosti

Lekari naglašavaju da nije stvar u količini ovog napitka: "Radi se o doslednosti i dugovečnosti, a ne o količini. Malo i često je mnogo bolje od konzumiranja litre jogurta u jednom danu", kaže Rejčel Rigbi, predavač biomedicine na Univerzitetu Lankaster.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: