Riznica zdravlja, štiti srce i puna je vitamina C, ali od nje se možete i otrovati

Mnogima je verovatno prva asocijacija na zovu ukusan sirup koji od cvetova prave naše bake, ali ova biljka je mnogo više od cveta, u stvari je prava riznica zdravlja.

Izvor: Živim.hr
Podeli
Foto:Shutterstock/Jaromir Klein
Foto:Shutterstock/Jaromir Klein

Porodica zove ima tridesetak vrsta, a za lečenje i ishranu se najviše koriste crna (Sambucus nigra) i crvena zovaa (Sambucus racemosa). Svi njeni delovi su lekoviti, ali se najčešće koriste cveće i bobice.

Upotreba zove je poznata od davnina i višestruka je, pa se navodi da je Hipokrat verovao da može da zameni sve lekove. Možda nije tako, ali činjenica je da je zova bogata supstancama koje doprinose zdravlju ljudi.

Na primer, bobičasto voće sadrži alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C, dok je cveće bogato glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C.

Veruje se da su flavonoidi, moćni antioksidansi, uglavnom zaslužna za lekovitost zove. Zbog svog delovanja, zova se koristi u prevenciji raka i u lečenju degenerativnih oboljenja. Osim toga, pomaže u jačanju imunološkog sistema, pomaže kod astme i upale disajnih puteva jer olakšava disanje i iskašljavanje. Ima detoksikacioni efekat jer podstiče lučenje toksina iz limfnih žlezda.

To je laksativ i diuretik

Visok nivo vlakana sadržanih u bobici zove smanjuje nivo tzv lošeg holesterola, čime se smanjuje verovatnoća razvoja ateroskleroze i drugih kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, zova je bogata kalijumom, koji štiti srce jer opušta krvne sudove, a samim tim snižava krvni pritisak. Dokazano je i dejstvo antioksidanata iz zove na regulaciju nivoa insulina i glukoze, što pomaže da se spreči razvoj bolesti, odnosno obezbedi stabilnost za osobe sa dijabetesom.

Listovi zove se beru u aprilu i maju. Od njih se priprema mast ili prah, a koriste se kao diuretik i za lečenje dijabetesa. Cveće se bere krajem maja, vreme mora biti suvo i sunčano. Od njih se pripremaju čaj i sirup, pa čak i liker. Uglavnom se koriste za podsticanje znojenja i lečenje respiratornih bolesti. Kora sa grana i drveća sakuplja se u februaru i martu i u oktobru i novembru. Kora se koristi za pravljenje čaja, koji deluje kao laksativ. Septembar je vreme za branje bobica. Pomažu kod neuralgije, zatvora, slabosti, stresa, lošeg varenja itd. Koriste se za pravljenje džemova, sirupa, likera, vina.

Oprez

Listovi zove sadrže toksine koji mogu izazvati probleme sa varenjem, ali i otežano disanje. Da bi ih neutralisali, treba ih kuvati u vodi. Možete se i otrovati ako jedete previše sirovih bobica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu