Sprečava zatvor, snižava loš holesterol i rizik od raka debelog creva, ali koji je bolji?

Postoji nekoliko vrsta krompira, ali se najčešće koriste beli ili crveni, a nutritivne razlike između njih su velike.

Izvor: slobodnadalmacija.hr
Podeli
Foto:EPA/ROBERT GHEMENT
Foto:EPA/ROBERT GHEMENT

Obe vrste krompira su bogate ugljenim hidratima, specifičnom vrstom ugljenih hidrata koji održavaju creva zdravim. Takođe su bogati kalijumom i vitaminom C i sadrže oko 150 kalorija, iako beli krompir u proseku ima nešto više.

Ali način pripreme utiče na to koliko će ova hrana zapravo biti dobra za zdravlje. Bolje je jesti pečeni i kuvani krompir nego prženi.

Glavna razlika između ove dve vrste krompira je sadržaj ugljenih hidrata. Naime, prosečan beli krompir sadrži 36,5 grama ugljenih hidrata, a crveni 33,9 grama.

Jedna od najvećih prednosti crvenog i belog krompira je to što sadrži vrstu skroba koja je slična vlaknima. Ova vrsta skroba prolazi kroz želudac i tanko crevo, a zatim počinje da fermentira u debelom crevu.

Fermentacija hrani dobre bakterije u crevima, zbog čega je krompir klasifikovan kao probiotička hrana. Ovaj proces pomaže umnožavanju dobrih bakterija, tako da one prevazilaze loše bakterije.

Osim što pomaže u kontroli šećera u krvi, rezistentni skrob u krompiru takođe može pomoći da se osećate sito, spreči zatvor, snizi loš holesterol i rizik od raka debelog creva.

Crveni krompir ima blagu prednost kada je u pitanju uticaj na imuni sistem, jer sadrži skoro duplo više antioksidanata.

Ukratko, obe vrste imaju svoje prednosti, a način pripreme je presudan da bi vam krompir bio dobar i zdrav. Mnogi ljudi vole da prave pomfrit, ali ovo nije najzdravija opcija jer se u tom slučaju krompir peče na puno ulja, a zatim se dodaje mnogo soli, piše Livestrong.

Crveni krompir možda ima manje kalorija i ugljenih hidrata, ali beli ili žuti krompir je bolji izvor gvožđa i kalcijuma,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 17 idi na stranu