Bolesti 0

23.04.2024.

7:59

Ovaj simptom vam izgleda bezopasno, ali ukazuje na ozbiljno stanje

Sigurno ne volite da ide kod doktora, jer postoje drugi načini na koje želite da provedete svoje vreme.

Izvor: rt.rs

Ovaj simptom vam izgleda bezopasno, ali ukazuje na ozbiljno stanje
zentradyi3ell/Shutterstock

Podeli:

Naravno, da ne želite da idete kod lekara za svako malo zdravstveno pitanje, ali kada govorimo o srcu, ne možete biti dovoljno oprezni. Zapravo, postoji jedan simptom koji mnogi ljudi odbacuju i kardiolozi smatraju da treba da ga shvatite ozbiljno.

Kada je reč o srcu i njegovom zdravlju, sve je bitno - balansirana ishrana, vežbanje, bar 7 sati sna i naravno minimizirati stres. Srce šalje signale kada nešto nije u redu, ali ponekad se "javi" u vidu simptoma koji se obično ne vezuje za njega - nelagodnost u grudima se često pomeša sa smetnjama u varenju, a zapravo to može biti simptom srčanih bolesti.

"Imala sam pacijente i članove porodice koji su verovali da imaju 'probavne smetnje', ali im je zapravo bio dijagnostikovan srčani udar nakon što su tražili medicinsku pomoć zbog ovih simptoma. Nažalost, neki pacijenti ne prežive uvek ove skrivene srčane udare, zbog čega je uvek najbolje obratiti se svom lekaru kada se osećate da nešto nije u redu", objašnjava kardiolog Šenon Vikaur i dodaje: "Nelagodnost u grudima je klasičan simptom srčanih bolesti, koji je rezultat začepljenja srčanih arterija.

Kako da znate da je u pitanju srčani, a ne gastrointestinalni problem

Prvo što bi trebalo da uradite jeste da se obratite lekaru opšte prakse, a ne odmah da odete kod kardiologa, kaže lekarka.

"Postoji mnogo različitih uzroka nelagodnosti u grudima, uključujući gastrointestinalne probleme. Međutim, ako se nelagodnost javlja tokom napora i nestaje nakon odmora, to onda može biti važan pokazatelj da bol signalizira srčani problem, pa bi trebalo posetite kardiologa", naglašava dr Vinakur.

Posebno treba da budu oprezne osobe koje imaju faktore rizika za srce, uključujući starost (preko 45 za muškarce ili preko 55 za žene), visok krvni pritisak, visok holesterol, dijabetes, bilo kakvu istoriju pušenja ili porodičnu istoriju preuranjenih koronarnih bolest ili iznenadne smrti, napominju lekari, a piše Jahu lajf.

Takođe, i druge faktore rizika treba uzeti u obzir kao što su - da li ste bili na lečenju raka (uključujući zračenje grudi i određene hemoterapije), autoimune bolesti, istorija traume ili zlostavljanja u detinjstvu ili stanja povezana sa trudnoćom uključujući preeklampsiju, gestacijski dijabetes, višestruki pobačaji.

Proaktivnost najbolji tretman od svih

Svakako da zdrav život smanjuje rizike od srčanog udara i bolesti: 

Budete proaktivni, poželjno je da znate koliko vam je krvni pritisak, težina i holesterol. Posetite kardiologa ako postoji razlog za zabrinutost. Imajte na umu da vi imate moć. Mnogo toga možete učiniti da smanjite rizik od razvoja srčanih bolesti, srčanog ili moždanog udara. Prestanite sa pušenjem, počnite da se zdravo hranite, redovno vežbajte", savetuje kardiolog. 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: