Tri simptoma da vam se nagomilao loš holesterol se vide na predelu oko očiju

Visok nivo holesterola predstavlja značajan rizik po zdravlje jer previše masti (holesterola) može vremenom blokirati krvne sudove, što dovodi do komplikacija kao što su srčani problemi i moždani udar. Većina ljudi ne shvata da imaju visok holesterol dok ne dobiju test krvi jer često nema simptome.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 27.07.2022.

14:33

Tri simptoma da vam se nagomilao loš holesterol se vide na predelu oko očiju
Foto:Shutterstock/vchal

Međutim, u našim očima se može primetiti da je ukupan holesterol premašio prihvatljive granice od 5 mmol/l. Takođe je važno da ima što više dobrog holesterola, HDL (više od 1 mmol/l za muškarce i više od 1,2 mmol/l za žene) jer sakuplja višak holesterola iz krvi i tkiva i prenosi ga u jetru, čime se smanjuje verovatnoća akumulacije holesterola u zidovima krvnih sudova. Zbog toga se naziva dobrim holesterolom.

Zabrinjavajuće: Jedna navika koju mnogi imaju okidač je za moždani udar

Poželjno je imati što manje lošeg holesterola ili LDL holesterola (manje od 3 mmol/l). Visoki nivoi LDL holesterola i ukupnog holesterola izazivaju otvrdnuće arterija i negativno utiču na zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Vidljivi znaci da imate visok holesterol

I dok se holesterol može proveriti lipidnim profilom iz krvi i nema simptoma, može da izazove i probleme sa očima, a te promene se lako mogu uočiti. Postoje tri glavna znaka na koja treba obratiti pažnju:

-oko rožnjače se formiraju bele, sive i žute naslage
- zamagljen vid
-žute tačkice oko očiju

Kako holesterol utiče na oči

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, najbolje je da se obratite lekaru i proverite nivo holesterola. Dugoročne posledice visokog nivoa holesterola, pored stvaranja plaka na krvnim sudovima, manifestuju se i u drugim, ozbiljnijim stanjima koja utiču na vid.

* Makularna degeneracija – ćelije u centru mrežnjače umiru ili su oštećene, što dovodi do gubitka centralnog vida, što otežava jasno uočavanje finih detalja. Ovo stanje se često javlja u starijoj dobi, ali se može javiti i u ranijoj dobi upravo kao posledica prevelike količine holesterola, odnosno nakupljanja malih žutih lipidnih naslaga na mrežnjači.

* Okluzija vene mrežnjače - nastaje kada lipidi razgrađuju zidove krvnih sudova izazivajući naslage u mrežnjači, što dovodi do zamagljenog vida ili gubitka vida. Iako se neke okluzije mogu ukloniti, može doći do trajnog oštećenja oka.

* Arkus rožnjače - kada se holesterol formira oko ivice rožnjače, što ukazuje na veoma visok nivo holesterola, što može dovesti do drugih zdravstvenih problema.

Kako sprečiti porast holesterola

Visok holesterol najčešće je uzrokovan načinom života. Može se sprečiti ishranom, dobrom hidratacijom i vežbanjem. Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem obezbediće antioksidante, lutein, zeaksantin, vitamin C i E, smanjujući masnoće u krvi, venski pritisak i verovatnoću nastanka krvnog ugruška. Takođe se savetuje izbegavanje crvenog mesa, pijenje najmanje 1,5 litara vode dnevno, održavanje rutine vežbanja, prestanak pušenja i smanjenje alkohola.

Masna hrana je jedan od glavnih krivaca za viši nivo holesterola. Da biste smanjili holesterol, pokušajte da smanjite zasićene masti. Umesto njih birajte nezasićene masti, a to uvek možete proveriti čitajući deklaracije na proizvodima i birajući lokalno voće i povrće, integralne žitarice i ribu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: