Dr Ristić: "Cilj operacije mozga u budnom stanju izbegavanje trajnog oštećenja u slučaju povrede"

Tim stručnjaka Kliničkog centra Srbije krajem prošle godine izveo operaciju na mozgu u budnom stanju pacijenta, a Stefan Aleksandar Knežev, kome je rađena ta operacija, istakao je da je bio jako uplašen kad je čuo šta ga očekuje, ali da mu je objašnjenje tima lekara o proceduri ulilo sigurnost.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printscreen/Prva TV
Foto: Printscreen/Prva TV

"Imao sam izbor da li da se operišem ili ne, a pošto sam želeo da živim bez straha, jer i sa lekovima može da mi se desi da dobijem napad, presekao sam i odlučio da želim da idem na operaciju i da mogu da živim koliko toliko normalno, bez rizika da ću dobiti opet napad", rekao je u Jutarnjem programu televizije Prva Knežev.

Dodao je da se psihički dosta spremao za operaciju jer mu nije bilo svejedno što će pričati sa ljudima dok mu se radi operacija.

"Raspričao sam se i sa anesteziologom, šalili smo se i bilo mi je veselo. Stvar je u tome što sam se osećao sigurno. Uradio sam ono što je bilo do mene, a ostalo je bilo do boga ili univerzuma i verovao sam u pozitivan ishod", zaključuje Knežev.

Rekao je da je operacija trajala oko četiri sata, da ga ništa nije bolelo i da ništa nije osećao.

Doktor Aleksandar Ristić, sa Klinike za neurologiju, Kliničkog centra Srbije, koji je radio na toj operaciji, kaže da je takva vrsta operacije, po svom sastavu i logistici, komplikovana za izvođenje, ali da neurohirurzi u Kliničkom centru Srbije, zajedno sa neurolozima, to rade rutinski.

"Cilj operacije u budnom stanju je da se sačuva određeni deo mozga koji poseduje neku funkciju koji bi u slučaju operacije mogao da se ošteti i da se zbog toga desi trajni deficit. Hirurg ne može da zna da se to događa kada je pacijent u punoj anesteziji, ali kada se pacijent probudi i određeni delovi moždane kore stimulišu strujom, možemo da saznamo gde se nalaze ti centri", objašnjava dr Ristić.

Naglasio je da je problem kod Stafanovog tumora bio taj što se nalazio blizu centra za govor, da ga on svojim rastom ne bi ugrozio, ali mu je izazivao epilepsiju.

"Stefanov tumor bio je blizu zone za govor i ono čega smo se mi plašili je da u toku operacije ne povredimo taj centar. Svrha operacije je bila njegovo izlečenje od epilepsije, a šansa da više nema tu bolest se sada procenjuju na 80 posto, ali ćemo to utvrđivati unutar praćenja koja će se dešavati u narednim mesecima i tada ćemo da smanjimo lekove koje on sada uzima", dodao je dr Ristić.

Doktor je rekao i da je epilepsija česta bolest, da u Srbiji ima oko 70.000 ljudi koji od nje boluju, ali da oboleli zbog stigme koju gotovo stalno osećaju imaju tendenciju da je kriju.

Stefan je svima koji su oboleli od epilepsije poručio da nisu sami, da sa time može normalno da se živi i da nema potrebe da se krije.

Detaljnije o tome šta su o epilepsiji i operaciji u budnom stanju govorili pacijent Stefan Aleksandar Knežev i doktor Aleksandar Ristić pogledajte u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu