Dr Lapčević: Bol kod artroze ne liči ni na jedan drugi, ali ovi simptomi skraćuju život VIDEO

Prema podacima, u Srbiji od hroničnog reumatizma boluje oko 70.000 ljudi.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.10.2020.

14:58

Dr Lapčević: Bol kod artroze ne liči ni na jedan drugi, ali ovi simptomi skraćuju život VIDEO
Foto: Printskrin/Prva TV

Retki su oni koji s vremena na vreme ne osete bolove u zglobovima, ukočenost, sevanje u kostima. Nije uvek reč o artritisu, ali ukoliko jutarnja ukočenost potraje duže od sata, imate bol prilikom rukovanja ili se brzo zamarate, onda je potrebno obratiti se lekaru, jer je rana dijagnostika veoma važan faktor u lečenju i daljoj kontroli bolesti, kako bi se sprečio najveći problem, a to je invaliditet.

Artritis danas sve više napada i mlade, radno aktivne ljude.

"Artritis je autoimuno oboljenje hroničnog toka, to znači doživotnog, ukoliko se ne leči, sve je gore i gore. Češće se javlja kod mladih, čak i kod dece. U Srbiji ima oko 2000 dece obolele od artritisa, 35.000 odraslih i još 35.000 drugih vrsta artritisa. Kod ovih zapaljenskih bolesti je prisutna inflamacija u čitavom organizmu. Pored zglobova, mogu da stradaju najčešće oči, pluća, bubrezi, srce...Kod neadekvatno lečenih skraćenje života ide i do 20 godina na račun infarkta miokarda, odnosno kardiovaskularnih događaja", upozorava dr Mirjana Lapčević, predsednica Udruženja pacijenata obolelih od reumatskih bolesti Srbije.

Ne zna se tačan urok bolesti. Prema njenim rečima, okidač da dođe do bolesti su najčešće virusne, bakterijske i parazitarne infekcije, stresovi, pušenje cigareta, neodmerena fizička aktivnost. To su sve okidači, a u suštini se nasleđuje predispozicija da se oboli od artritisa.

"Najčešće stradaju preodgovorne, zahtevne i osobe koje hoće više nego što mogu", dodaje dr Lapčević za "150 minuta".

Bol i otok u sitnim zglobovima šaka i stopala treba da budu prvi signal da treba da odete kod lekara, mada mogu da bole i kolena, kukovi i laktovi.

"Taj bol se tipično javlja u miru. Kod artroza degenerativnih bolesti bol se javlja pri radu. Kod artritisa je najčešći i najjači ujutru pri buđenju. Taj bol je vrlo specifičan i podmukao. Ne liči ni na jedan drugi bol, jutarnja ukočenost je duža od 30 minuta, prisutni su i otok, malaksalost i brzo zamaranje.
Kada prepoznate ove simptome, ne odlažite odlazak kod izabranog lekara jer ključno je postaviti dijagnozu na vreme."

Da li se i kako leči artritis saznajte u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: