Spondiloza je uvek hronična, a sve je prisutnija kod mladih

Spondiloza je nekad bila bolest sredovečnih žena i muškaraca starijih od 40 godina, međutim, sedelački način života uzima danak, pa je ovo oboljenje, u narodu poznatije kao okoštavanje kičme, sve prisutnije kod mladih.

Izvor: Vijesti
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Upravo je sedelački način života glavni krivac za to što se degenerativne promene kičme javljaju u sve mlađem dobu. Ma koliko neverovatno zvučalo, kičma je za 50 odsto opterećenija dok sedimo nego dok stojimo. Povremeni bolovi ili ukočenost u vratu i leđima, praćeni glavoboljom i trnjenjem ruku, jasno upućuju na spondilozu.

Ovo oboljenje najviše muči osobe koje osam sati dnevno, pa i više, kičmu izlažu velikim opterećenjima u neodgovarajućem položaju, što uključuje i sedenje. Na degenerativne promene kičme, osim genetskog faktora, nepravilnog držanja tela i nedostatka fizičke aktivnosti, utiču i nepravilna ishrana i stres.

Bolan svaki pokret

Spondiloza nastaje kao posledica okoštavanja pršljenova, usled čega se smanjuje elastičnost kičmenog stuba. Okoštali delovi pritiskaju krvne sudove i nerve, što uzrokuje bol prilikom svake promene položaja tela. Osim po bolu koji je prati, spondiloza je vidljiva i po ograničenoj pokretljivosti. Mogu se javiti i druge tegobe, u zavisnosti od toga u kom delu kičme se razvijaju degenerativne promene.

Za spondilozu u vratnom delu kičme karakteristični su napetost i bol u vratu, koji se širi prema glavi ili rukama. Kod ovog oblika bolesti čest simptom je i neprijatan osećaj trnjenja u prstima.

Ako je bolest izražena u grudnom delu, bol se javlja između plećki i može da se širi prema prednjem delu grudnog koša. Ponekad stvara simptome slične infarktu miokarda.

Najčešći oblik bolesti je lumbago, kod koga se javljaju bolovi u slabinskom delu, odnosno u krstima, a bol može da se širi u jednu ili obe noge.

Vežbanje je lek za spondilozu

Iako pomenute tegobe obično prolaze za par dana, ne smeju da se ignorišu, jer je za spondilozu tipično da, kad se jednom javi, postaje hronična bolest. Ukoliko su već nastupile, degenerativne promene kičme ne mogu da se isprave, ali uz adekvatnu terapiju i umerenu rekreaciju mogu da se ublaže bolovi i uspori propadanje kičme.

Lekovi ne daju zadovoljavajuće efekte kod spondiloze. Najčešće se koriste medikamenti iz grupe nesteroidnih antireumatika, koji samo ublažavaju bolove i omogućuju kratkotrajno poboljšanje u pokretljivosti, ali ne deluju na sam proces razvoja bolesti.

Fizijatri u terapeutske svrhe uglavnom prepisuju vežbe koje smanjuju bol i poboljšavaju pokretljivost. Mora da se vodi računa o pravilnom držanju, da se izbegavaju rotacioni pokreti i savijanje, da se pažljivo seda i ustaje, kao i da se pazi prilikom podizanja težih predmeta.

Pravilnom razvoju i održanju kičme pomažu tri vrste rekreacije - plivanje, šetnja, vožnja biciklom. Takve aktivnosti će, sigurno, usporiti nastanak i razvoj spondiloze.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zaštitni položaji kao baza lečenja

AKTIVNOSTI IZ STOJEĆEG POLOŽAJA (svaka radna aktivnost, ručno pranje sudova, oblačenje i kupanje bebe, ručno pranje veša, peglanje)

Radna površina: U zaštiti lumbalne kičme najvažnije je da se pravilno odredi i niveliše radna površina. Svaka radna površina trebalo bi da bude u visini struka. Iz stojećeg položaja, šake bi trebalo da su potpuno opružene pored tela i dlanovi potpuno spušteni na radnu površinu. Iz tog položaja, lumbalna kičma je potpuno zbrinuta. Ukoliko aktivnost duže traje (više od 15 minuta), potrebno je rasteretiti obe noge. Najjednostavnije je da uzmete malu stolicu (hoklicu), spustite je na pod i s vremena na vreme podignete jednu, pa drugu nogu na nju.

AKTIVNOSTI IZ SEDEĆEG POLOŽAJA (svaka radna aktivnost, rad za računarom, peglanje iz sedećeg položaja)

Sedeći položaj se najčešće vezuje za radni položaj. U tom položaju najčešće se ostaje osam do 10 sati. Dakle, ne zvuči baš zdravo. Tačnije, ovoliko dugačak period u kom telo može da se okarakteriše kao prinudni položaj. Važno je da vam kičma stoji pravo, da se ne povijate napred-nazad, levo ili desno.

Radna stolica

Radna stolica mora da bude udobna, sa naslonom koji je podesiv, a ukoliko ga nema, uzmite manji peškir, urolajte ga i stavite iza lumbalne kičme. U obzir dolaze i jastuci otprilike te debljine. S ovim dodatkom osetićete olakšanje i rasterećenje.

Naslon za leđa po pravilu bi trebalo da je visine do gornjih uglova lopatice.

Rukohvati sa strana se preporučuju.

Prilikom određivanja visine radne stolice, potrebno je da oba stopala budu na podu.

Radni sto

I ovde je najvažnije da radna površina stola bude u nivou struka. Ukoliko radite za računarom, pokušajte da makar dodatak radnom stolu za tastaturu bude u nivou struka. Ukoliko je radna površina stola viša od struka, podignite sedeći deo stolice do visine struka, a da bi vam stopala imala oslonac, uzmite manju stolicu (hoklicu) te je stavite ispod stopala. Neka vam ona bude oslonac za obe noge, koje su savijene u kolenima i sa sedišnom površinom zaklapaju ugao od 90 stepeni.

SAVIJANJE TRUPA (napred – nazad, levo – desno, rotacije, združeni pokreti)

Svaka aktivnost koja je usmerena ispod nivoa struka trebalo bi da se izvede iz čučnja, a ne fleksijom (savijanje trupa napred), bočnom fleksijom (savijanje trupa u stranu) ili rotacijom trupa. Ove aktivnosti najčešće su združene sa podizanjem predmeta i tereta. Potrebno je da čučnete, obavite aktivnost i ustanete iz čučnja. Pritom, kičmeni stub stoji pravo.

Naročito su interesantne kratkotrajne aktivnosti koje iziskuju brzi pokret savijanja trupa (napred ili u stranu ili združeno i napred i u stranu), čime se mogućnost nastanka lumbalnog bola povećava.

Kao posebno loš položaj za lumbalnu kičmu treba navesti pranje veša u kadi, usisavanje i ulazak u automobil i izlazak iz automobila.

Vežbe za spondilozu

“OTVARANJE” KOLENA

Ruke opružite pored tela, a noge savijte. Lagano podižite glavu, zatim vrat i gornji deo lopatica, dok istovremeno rukama širite kolena tako što ih dlanovima potiskujete sa unutrašnje strane, a otpor pravite samim kolenima. Zadržite položaj podignute glave i lopatica, sa otporom koji pravite kolenima pet sekundi. Ponovite vežbu 10 puta.

NOGA - RUKA

Zauzmite “četvoronožni” položaj. Dlanovi treba da su postavljeni tako da odgovaraju širini ramena i pogled usmerite na prostor između dlanova. Podignite istovremeno suprotnu ruku i nogu, ali samo toliko da ostanu u liniji sa trupom. Zadržite položaj pet sekundi. Spustite nogu i ruku u početni položaj, pa ponovite drugom rukom i nogom. Ponovite vežbu pet puta za obe strane.

PRAVLJENjE OTPORA

Lezite na leđa, savijte kolena i savijte laktove pod uglom od 90 stepeni, stisnite pesnice. Zatežite mišiće stomaka, dok donjim delom leđa pritiskate podlogu. Dok izdišete vazduh zadržite kontrakciju mišića pet sekundi. Ponovite vežbu 10 puta sa pauzama od deset sekundi.

IZDRŽAJ U RAVNI

Lezite na stomak, tako da se oslanjate na podlaktice. Podižite telo od podloge zatezanjem mišića leđa, stomaka i karlice i podižući se na vrhove prstiju nogu. Glava, kičmeni stub i noge treba uvek da budu u istoj ravni. Zadržite položaj zategnutih mišića pet sekundi. Ponovite vežbu 10 puta sa pauzama od deset sekundi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu