Aktuelno 0

04.05.2024.

13:03

Stanje koje nazivaju tihim ubicom: Prepoznajte odmah rane simptome

Visoki holesterol, koji je takođe poznat kao hiperholesterolemija, stanje je koje se naziva tihim ubicom.

Izvor: Index.hr

Stanje koje nazivaju tihim ubicom: Prepoznajte odmah rane simptome
Miss Ty/Shutterstock

Podeli:

Holesterol se može nakupljati u arterijama, što dovodi do njihovog začepljenja i sprečava prolaz krvi. To je glavni činilac rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti koje su vodeći uzrok smrti širom sveta, uzrokujući gotovo 18 miliona smrtnih slučajeva godišnje.

Možda najviše zabrinjava činjenica da je visok nivo holesterola često stanje bez simptoma, što znači da ostaje nedijagnostikovano. Drugim rečima, povišen nivo holesterola moguće je uočiti samo krvnim analizama, ali postoje neki simptomi koji bi se mogli uočiti ako se razvije stanje koje se naziva periferna arterijska bolest (PAB).

Reč je o stanju u kojem nakupljanje masnih naslaga u arterijama ograničava dotok krvi u mišiće nogu. Kao posledica toga, mogu se javiti bol u nogama, utrnulost ili slabost, gubitak dlaka, otvorene rane na nogama koje ne zaceljuju, promena boje kože na nogama, propadanje mišića u nogama, gubitak dlaka i pojava čireva na stopalima.

"Simptomi PAB-a često se razvijaju polako tokom vremena. Ako se simptomi brzo razvijaju ili se iznenada pogoršaju, to bi mogao biti znak ozbiljnog problema koji zahteva hitno lečenje", pojašnjava Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije.

Od ovih znakova, najčešća je bol pri hodu. Ona može varirati od blage do jake i obično nestaje nakon nekoliko minuta odmora. Često su zahvaćene obe noge u isto vreme, iako bol može biti jača u jednoj nozi. Ostali simptomi PAB-a mogu uključivati sjajnu kožu i erektilnu disfunkciju.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: