Legenda kućnih računara ZX Spectrum, Sir Clive Sinclair preminuo je u 81. godini

Takođe je izumio džepni kalkulator.

Izvor: B92, Engadget
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tehnološka industrija upravo je izgubila jednog od svojih najpoznatijih pronalazača. The Guardian izveštava da je Sir Clive Sinclair umro rano ujutro 16. septembra u 81. godini nakon duge bolesti. Najpoznatiji je po kompjuterima kompanije ZX ali i zato što je uspeo da učini kućne računare dostupnim u vreme kada je većina modela i dalje nije bila za svačiji džep.

ZX Spectrum 16K, koji su bili popularni Velikoj Britaniji početkom 1980-ih, koštao je 125 funti, dok je Apple samo nekoliko godina ranije lansirao Apple II za 1.298 dolara.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sinclair je takođe zaslužan za to što je 1972. izumio prvi džepni kalkulator, Sinclair Executive, prvi programabilni kalkulator kompanije Texas Instruments (HP-65) koji je stigao tek 1974. Bio je i rani pionir električnog transporta, takođe. razvivši električni tricikl C5 1985. godine.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kao i mnogi pronalazači, njegovi projekti nisu uvek uspevali. Sinclair-ov kompjuterski posao je 1984. naišao na probleme sa zloslutnim QL-om, a on je kompaniju prodao Amstradu 1985. I iako je C5 možda bio decenijama ispred svog vremena, prodaja nije išla dobro. Sinclairsovo poslovanje s vozilima nasukalo se manje od godinu dana nakon debija C5.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sinclairovo nasleđe je, međutim, jasno. Za mnoge igrače i programere igara, Sinclairovi računari su predstavljali prekretnicu. Univerzitet McGill primetio je da su mnogi poznati stvaraoci i studiji, uključujući Peter Molyneux, David Perry i Rare, prve korake napravili na ZX Spectrums-u. Džepni kalkulatori su i dalje korisni čak i u eri pametnih telefona. I sa sigurnošću se može reći da električna vozila tek dobijaju na svojoj popularnosti, kao i da je njihova budućnost svetla. Postoji velika šansa da je Sinclarov rad uticao na tehnologiju u vašem životu, čak i ako nikada niste dodirnuli jedan od njegovih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.