Kriminalci klonirali glas direktora banke i ukrali 35 miliona dolara

Sudski dokumenti koje je objavio Forbes otkrivaju da je 2020. godine u Dubaiju na prevaru opljačkana banka, koja je izgubila milionski iznos.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 22.10.2021.

07:33

Kriminalci klonirali glas direktora banke i ukrali  35 miliona dolara
Foto: metamorworks / Shutterstock.com

Menadžer banke je dobio poziv "direktora" kojeg dobro poznaje, a on je tvrdio da kompanija treba obaviti akviziciju te da je potrebno da banka odobri transfer novca u iznosu od 35 miliona dolara. Menadžer banke je čak dobio mailove od direktora i advokata odgovornog za dogovor.

Sve se činilo u redu tako da je menadžer banke obavio transfer novca. No, usledio je šok, jer se ispostavilo da se radi o velikoj prevari. Kriminalci su iskoristiti tehnologiju za "kloniranje" glasa direktora kompanije.

Ovo je drugi put da su kriminalci koristili ovaj alat za prevaru i laku zaradu. Prvi incident se dogodio 2019. godine, a kriminalci su tada klonirali glas direktora britanske energetske firme. To je rezultiralo ilegalnim transferom 243.000 dolara mađarskom dobavljaču.

"Audio i vizuelne prevare predstavljaju fascinantan razvoj tehnologije 21. veka, ali su neverovatno opasne, te predstavljaju ogromnu pretnju za podatke, novac i biznise", izjavio je Jake Moore, ekspert za cyber sigurnost u kompaniji ESET.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: