Konačno rešen najveći problem u vezi s baterijama telefona

Istraživači sa Univerziteta u Sidneju rešili su jedan od najvećih problema koji je do sada stajao na putu uspešne zamene litijum-jonskih baterija cink-vazdušnim baterijama.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 18.08.2017.

12:55

Konačno rešen najveći problem u vezi s baterijama telefona
Foto: Thinkstock / ilustracija

Cink-vazdušne baterije znatno su jeftinije za proizvodnju od litijum-jonskih jer se cink nalazi svuda oko nas, mogu da uskladište znatno više energije, a pritom nanose daleko manje štete životnoj okolini.

Njihovu primenu u mobilnim telefonima do sada je onemogućavao nedostatak elektrokatalizatora koji bi generisali kiseonik i smanjivali njegovu količinu tokom punjenja i pražnjenja baterije.

Srećom, istraživači su razvili novu metodu koja je omogućila stvaranje cink-vazdušnih baterija "od nule".

"Sve do sada, cink-vazdušne baterije pravljene su sa skupim i retkim metalnim katalizatorima, poput oksida platine i iridijuma. Naša metoda zasniva se na upotrebi jeftinih katalizatora koji daju izuzetno dobre rezultate", rekao je profesor Juan Čen sa Fakulteta inženjerstva i informacionih tehnologija na Univerzitetu u Sidneju.

Čenov kolega, profesor Li Vej, kaže da se proizvodnja baterije sa novim katalizatorima pokazala izuzetno uspešnom, prenosi Gizmodo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: