"Apple je napravio špijunski uređaj za vladu SAD, a nisu dobili ni dolar za to"

Tek smo prošli tri četvrtine 2020. godine, a izdešavalo se sve i svašta. Taman kad pomislimo da ništa više ne može da nas iznenadi, iz SAD stiže špijunska priča dostojna Džejmsa Bonda.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 20.08.2020.

10:47

Foto: depositphotos/Vividrange

Naime, Apple pomogao američkoj vladi da napravi verziju iPod-a koji služi kao špijunski uređaj. Bivši zaposleni u kompaniji Apple, Dejvid Šejer, u podužem tekstu za Tidbits otkrio je kako su 2005. godine dva čoveka iz kopmanije "Bechtel", u ime američkog Ministarstva energetike, kontaktirala Apple.

Bila im je potrebna pomoć, navodno, da naprave iPod koji će da izgleda i funkcioniše poput pravog, ali će u sebi imati tajne senzore koji bi snimali podatke.

O celom projektu u kompanije Apple je znalo samo četvoro ljudi. Inženjeri su pomogli u osmišljavanju i izradi posebne verzije softvera za iPod koji bi odgovarao "tajnim" zahtevima, prenosi Zimo.

"Hteli su da dodaju poseban hardver u iPod i da snimaju podatke na njega, ali tako da ih je nemoguće otkriti. A iPod je i dalje trebalo da izgleda sasvim obično", objasnio je Šejer. Istakao je da Apple za ceo projekat nije dobio ni dolara, već su ga odradili kao "uslugu" Ministarstvu energetike.

Iako Šejer nikad nije saznao šta su tačno ti ljudi radili sa ovim modifikovanim uređajem, nagađa da su ga možda pretvorili u skriveni Gajgerov brojač kako bi mogli tajno da mere radijaciju.

Da je priča istinita, potvrdili su još neki bivši ranici Apple kompanije, koji su videli dvojicu tajanstvenih posetilaca. Međutim, Apple zvanično nema nikakve podatke za "specijalni iPod".

Ovu priču potvrdio je i Toni Fadel, inženjer kog nazivaju "Ocem iPod-a".

"Nema sumnje da je ovaj projekat bio stvaran. Zanimljiva je priča o tome kako je sve počelo, i kako se držalo u tajnosti", napisao je on na svom Twitter nalogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: