Srbija u korak s tehnologijom: Ovaj mladi programer oduševio je najveće stručnjake

Mladi talenti godinama unazad napuštaju Srbiju jer smatraju da njihov talenat neće biti adekvatno cenjen na ovim prostorima. To nije slučaj sa mladim Nikolom Ignjatovićem, koji je sa svega 18 godina postao deo tima koji se bavi inovacijama na polju tehnologije u Srbiji.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija/Foto: .shock/depositphotos
Ilustracija/Foto: .shock/depositphotos

Neverovatan talenat koji je kompanija "Newco" pronašla istraživačkim radom je mladić koji tek završava Zemunsku gimnaziju. Barata sa svim programskim jezicima podjednako dobro i odiše sa znanjem kao jedan ozbiljan senior programer bez obzira na njegove godine. Iza sebe ima more svojih samostalnih projekata kao sto su mobilne, igrice, aplikacije, platforme i razne druge programerske zadatke.

Radi ravnopravno u timu na svim frontovima i kroz smernice, pomoć i znanje koje dobija od ostalih programera u timu učestvuje u svim projektima i daje već zavidne rezultate.

"Prija mi iskustvo i druženje sa drugim firmama jer sam stacioniran u Tehnološkom inkubatoru zvanom Naučno Tehnoloski park i radujem se novim iskustvima, sticanju znanja i napredovanja zajedno sa našom firmom", rekao je Ignjatović.

Srbija u korak tehnologiji rame uz rame pokazuje da i te kako poseduje ozbiljne reference koje polako počinju da budu na radaru širom sveta i da zavređuju pažnju koja se manifestuje kroz ulaganja u naše najmlađe bisere koji su ostali da baš iz Srbije i zajedno sa njom nađu svoje mesto pod tehnološkim suncem. Taj put ka nekoj novoj, inovativnoj zemlji je omogućila tehnologija kreairanja proširene realnosti, takozvana Augmented reality.

Bio je to samo nagoveštaj digitalnog iskoraka, koji se u svetu dešava već neko vreme, a zahvaljujući inovativnom, mladom i ambicioznom timu ove kompanije sada je stigla i u Srbiju. Ova kompanija prva je i jedina na našim prostorima koja se bavi tehnologijom koja će korisnicima omogućiti da urone u svet izmenjene stvarnosti, a očekuje se da će u budućnosti doprineti obrazovanju, medicini, vojsci i nauci.

Prema rečima Filipa Cvetkovića, generalnog direktora kompanije, glavni cilj i vizija njegovog tima je da putem izmenjene stvarnosti olakšaju život građanima.

"Projekat podrazumeva da se pomoću mobilnog telefona i specijalizovanih naočara kompjuterski generisani objekti dodaju u stvarnom okruženju, dok je virtuelna stvarnost ranije korisniku pružala digitalnu simulaciju stvarnih objekata u virtuelnom svetu", kaže Cvetković, navodeći slikovite primere.

"Zahvaljujući AR tehnologiji, profesori na medicinskim fakultetima, recimo, više neće morati da donose modele ili da studente vode na vežbe anatomije koje podrazumevaju seciranje, jer će njihov model sada biti dostupan gledanjem u ekran telefona ili tableta. Takođe, vozači neće morati da koriste navigaciju na telefonu, već će korišćenjem naočara sa LED staklima moći da vide strelice na putu koje će ih odvesti do odredišta.

U ovoj kompaniji svakodnevno radi veliki broj izvanrednih programera koji su stacionirani kao i sama firma u Naučno Tehnoloskom parku gde krče put novim idejama koje će za sigurno, Srbiju kako stvari stoje, ostaviti duži period u samom vrhu inovacija.

Kompanija je plod direktne investicije iz inostranstva, preciznije Sjedinjenih Američkih Država, čime se Srbija ucrtava na mapu sveta kada je u pitanju visoka tehnologija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu