Ako uključite ovu opciju na Androidu, vaš telefon biće u opasnosti

Ako koristite Android telefon koji nije novijeg datuma, verovatno bi trebalo da potražite ažuriranje sistema.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 14.02.2020.

10:20

Ako uključite ovu opciju na Androidu, vaš telefon biće u opasnosti
Foto: Depositphotos, kaptn

Sigurnosni istraživači iz ERNW-a otkrili su da uređaji koji rade na Android 8 i Android 9 operativnim sistemima imaju BlueFrag, Bluetooth servis koji omogućava napadačima da neprimetno ubace zlonamerni softver u vaš telefon i ukradu vam podatke.

"Uljezu" je potrebno da zna samo MAC adresu mete, a to je često lako pogoditi po ponuđenom nazivu. Dok vam on pretražuje po telefonu, vi najverovatnije nećete ni primetiti da ste napadnuti.

BlueFrag ne radi na Android 10 telefonima, a moguće je da je ovaj Bluetooth servis problematičan i na uređajima starijim od Androida 8, ali to nije ispitano. Za sada se možete zaštititi tako što ćete isključiti Bluetooth ili tako što ćete instalirati sigurnosni dodatak iz februara 2020.

Da biste bili izloženi napadu, morate biti relativno blizu napadača, a ovi upadi u telefone najčešće se događaju na javnim mestima gde je veliki broj mogućih meta. Kod većine uređaja podložnih napadu problem je što su ostali bez softverskih ažuriranja ili ih ne primaju redovno.

Kako su Android 8 telefoni stariji od dve godine, verovatno nikad nećete dobiti sigurnosno ažuriranje koje će vam popraviti Bluetooth. Osim toga, proizvođači imaju rok od 90 dana da poprave grešku u sisstemu, što korisnike može ostaviti nezaštićenim i po nekoliko meseci, čak i ako redovno vrše ažuriranje telefona.

Kako većina korisnika Android telefona koristi verzije starije od Androida 10, u godinama koje dolaze njihovi privatni podaci uglavnom će ostati nezaštićeni, piše Index.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: