Google prodao Motorolu Kinezima za 3 mlrd

Kompanije Google i Lenovo 29. januara postigle su obavezujući dogovor na osnovu kojeg Lenovo planira preuzimanje Motorola Mobility jedinice za smartfone.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 30.01.2014.

09:23

Default images

Sa snažnim poslovanjem u oblasti PC računara i brzorastućim poslovanjem u oblasti smart telefona, ovaj dogovor bi trebalo da osnaži poziciju kompanije Lenovo na tržištu smart telefona. Dodatno, Lenovo će obezbediti snažno prisustvo u Severnoj i Latinskoj Americi, kao i u Zapadnoj Evropi, kako bi upotpunio svoje poslovanje u oblasti smart telefona na rastućim tržištima širom sveta.

Lenovo, koje je 2005. godine kupio PC diviziju kompanije IBM i njen legendarni Think PC brend, sada će preuzeti i Motorola Mobility, uključujući i Motorola brend i portfolio inovativnih smart telefona koji uključuju Moto X i Moto G, kao i DROIDTM Ultra seriju.

Pored postojećih proizvoda, Lenovo će preuzeti i vlasništvo i nad planiranom paletom Motorola Moblity proizvoda.

Kompanija Google zadržaće vlasništvo nad većinom Motorola Mobility portfolija patenata, uključujući i trenutne procedure registracije patenata, kao i pronalaske. Kao deo trajnih odnosa sa kompanijom Google, Lenovo će dobiti pravo na prednosti u preko 2000 patenata, kao i Motorola Mobility brend i trademark portfolio.
Beta/AP
Motorola Mobility je veoma prepoznat brend širom sveta i trenutno treći po veličini proizvođač Android smart telefona u Americi, i treći po veličini proizvođač smart telefona u Latinskoj Americi.

“Preuzimanje jednog ovoliko poznatog brenda, inovativnog portfolija porizvoda i neverovatno talentovanog globalnog tima će odmah učiniti Lenovo snažnim globalnim igračem na brzorastućem tržištu smart telefona”, kazao je Jang Juanking, predsednik i CEO kompanije Lenovo. “Siguri smo da možemo da objedinimo ono najbolje u obe kompanije i proizvedemo proizvode koje će korisnici voleti i obezbedimo snažno, rastuće poslovanje. Lenovo ima bogato i dokazano iskustvo u uspešnom preuzimanju sjajnih brendova, kao što je bio Think brend kompanije IBM, i uspešnom i efikasnom integrisanju kompanija širom sveta. Potpuno sam siguran da ćemo i u ovom procesu biti uspešni i da će naše kompanije i nastaviti sa trendom rasta na tržištu i izgraditi snažnu bazu za budućnost.”

Obrazlažući ovaj potez sa svoje strane, izvršni direktor kompanije Google Lari Pejdž izjavio je: “Lenovo ima ekspertizu i iskustvo koje će pomoći da Motorola Mobility postane jedan od ključnih igrača Android ekosistema. Ovaj potez omogućiće kompaniji Google da preusmeri energiju na inovacije širom Android ekosistema, na dobrobit svih korisnika smart telefona širom planete.”

“Kao deo kompanije Lenovo, Motorola Mobility će ubrzati svoj put ka cilju povezivanja narednih 100 miliona ljudi na mobilni internet. Sa najnovijim predstavljanjem Moto X i Moto G modela, dobili smo neverovatno ubrzanje, a ekspertiza kompanije Lenovo kada je hardver u pitanju i globalni doseg samo će pomoći da se rast ubrza,” kazao je Denis Wudsajd, CEO kompanije Motorola Mobility.

Transakcija je uslovljena zadovoljenjem proceduralnih zahteva, običajnim završnim odredbama i drugim potrebnim odobrenjima, a vest je prvi objavio Lari Pejdž na zvaničnom blogu kompanije Google.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: