Wikipedia slavi 12. rođendan

Najveća svetska internet-enciklopedija čiji sadržaj kreiraju i konstantno dorađuju korisnici - Wikipedia - proslavlja 12 godina postojanja.

Izvor: Novosti.rs/B.H.
Podeli

Sadržaj Wikipedie danas je popunjen sa 24 miliona tekstova, ima oko 100.000 aktivinih korisnika, a čitana je na 285 jezika.

Projekat Wikipedia pokrenula je 15. januara 2001. neprofitna zadužbina "Wikimedia", koja je pokrenula i nekoliko drugih bratskih projekata - Wikinews, Wikibooks, Wikiquote....

Možda glavni razlog tolike popularnosti ove veb-stranice leži u tome da članke može da uređuje svako ko ima pristup internetu. Međutim upravo zbog ove slobode sajt je podložan plasiranju dezinformacija, netačnih podataka i dvosmislenosti. Proteklih godina za ovu internet-stranicu često je vezana pojava namernih ubacivanja neistinitih i besmislenih podataka.

Ipak, citiranje Wikipedie u sredstvima masovnog informisanja ali i u akademskim krugovima tokom 12 godina postojanja, postalo je uobičajeno i gotovo svakodnevna pojava. A jedan od razloga je i taj što je nedavno objavljeno da je broj ozbiljnih grešaka približan Enciklopediji "Britinika".

Za nas je mnogo bitniji podatak da će sledećeg meseca biti tačno 10 godina od kada je u "orbitu" lansirana verzija ovog sajta na srpskom jeziku. Domaća elektronska enciklopedija pokrenuta je 16. februara 2003. U duhu proslave ovog jubileja "Wikipedia" na srpskom promenila je svoj prepoznatljivi logo.

CIA, FBI, MOSAD

U avgustu 2007. godine, uprava Wikipedie uočila je česte izmene pojedinih tekstova. Ubrzo je otkriveno da su tekstove prerađivali korisnici za koje se kasnije ispostavilo da su bili službenici vladinih agencija.

Vesti

Vlada zemljom preko Skypea

U proteklih godinu i po, najvažnije političke odluke na Tajlandu donosio je bivši premijer Taksin Šinavatra – iz inostranstva i to pute, Skypea, saopštili su zvaničnici vladajuće stranke.

Vesti četvrtak 31.01. 19:33 Komentara: 10

PC Press #196 u prodaji

196. izdanje PC PRESS-a obeležio je šesnaesti izbor za WebTop 50. U hardverskom segmentu dominiraju tableti – tu su najnoviji Windows 8 i Android modeli.

Vesti četvrtak 31.01. 14:13 Komentara: 7

Njujork tajms odoleva kineskim hakerima

Njujork tajms je objavio da kineski hakeri "uporno" napadaju njegove servere poslednja četiri meseca od kako je objavio članak o bogatstvu porodice premijera Vena Điabaoa, ali da nije bilo pristupa osetljivom materijalu iz tog izveštaja.

Vesti četvrtak 31.01. 12:42 Komentara: 9

Orion Ring pokreće "revoluciju" u telefoniranju

Kompanija Orion telekom, razvila je novu Android aplikaciju „Orion Ring“. Aplikacija je autentično delo razvojnog tima Orion telekoma sa osnovnom namenom da korisniku pored značajno jeftinijeg telefoniranja ka inostranstvu, obezbedi i korišćenje u ma kom delu sveta i, posebno, možda i najveci benefit ove aplikacije – je da pretvara sve android uređaje, pa i one najjeftinije, u telefonski aparat.

Vesti četvrtak 31.01. 12:20

PC Press: Najbolji sajtovi u 2012.

PC Press je objavio listu 50 najboljih srpskih Web sajtova, a priznanja pobednicima uručena su na skupu u svečanoj sali Skupštine grada Beograda. Sajtovi su podeljeni u 10 kategorija, a u svakoj kategoriji urednici časopisa su izabrali jednog pobednika.

Vesti četvrtak 31.01. 09:45 Komentara: 3

Nada za RIM: Novo ime, telefon i Ališa Kiz?!

RIM je na današnjoj konferenciji održanoj u Njujorku predstavio dugoočekivane BlackBerry uređaje koji će raditi na novom BlackBerry 10 operativnom sistemu. Još jedan veliki novitet jeste i promena imena - kompanija će se ubuduće zvati BlackBerry Limited.

Vesti sreda 30.01. 16:35 Komentara: 46
strana 1 od 60 idi na stranu