Prodat prvi komercijalni kvantni računar

Prvi komercijalni računar koji umesto klasične koristi principe kvantne mehanike, delo kanadske kompanije D-Wave Systems iz Vankuvera, prodat je američkoj kompaniji Lockheed Martin poznatoj po aerosvemirskim letelicama i odbrambenim i bezbednosnim programima za američku vojsku.

Izvor: Mikro
Podeli

Za razliku od računara zasnovanih na tranzistorima, kvantni računari se u svom radu oslanjaju na principe kvantne mehanike. Prednost im je to što iskorišćavaju pojavu kao što je uzajamna isprepletenost (entanglement) – u kojoj dve čestice imaju ista svojstva i ponašaju se identično iako su odvojene jedna od druge – i što podatke smeštaju u „kjubite“ (qubit), odnosno kvantne bitove koji su jedinice kvantne informacije.

Tipični bitovi imaju vrednost 0 i 1, a kjubiti pored ta dva memorijska stanja imaju i druga stanja koja opisuju kvantne osobine atoma od kojih su sačinjeni, pre svega stanje njihove uzajamne isprepletenosti.

Računar je napravljen korišćenjem standardnih procesa za izradu integrisanih kola a njegov procesor sadrži 128 superprovodnih fluks kubita (Superconducting Flux Qubit, SCFQ) i 24.000 Džozefsonovih spojeva, što ga čini najsloženijim ikada izrađenim superprovodnim kolom. Smešten je u kriogenički sistem unutar oklopljene sobe površine deset kvadratnh metara.

U radu objavljenom sredinom maja u britanskom naučnom časopisu Nejčer (Nature) naučnici ove kompanije opisali su jedan blok kola unutar procesora nazvan jedinična ćelija. Na čipu ih ima 16 a svaka sadrži osam superprovodnih fluks kjubita i 1500 Džozefsonovih spojeva.

Ovaj kvantni računar moći će da rešava složenije probleme u odnosu na tradicionalne računare mnogo većom brzinom. Primeri takvih problema su verifikacija i validacija softvera, analiza finansijskih rizika, prepoznavanje objekata na slikama, klasifikovanje medicinskih snimaka, bioinformatika, a moći će da izađe na kraj i sa problemima u okviru teorije brojeva i optimizacije koji zahtevaju mnogo računanja.

Jedan primer je Šorov algoritam, kvantni algoritam koji brzo i efikasno određuje faktore velikog broja u vidu prostih brojeva. S dovoljnim brojem kubita kvantni računar može Šorovim algoritmom da razbije moderne kriptografske algoritme, poput RSA kriptovanja koje koristi javne ključeve.

Pošto kvantni računari teorijski gledano mogu da budu znatno brži od regularnih računara i mogu da rešavaju znatno složenije probleme, mogli bi da dovedu i do novih metoda kriptovanja, novih bezbednosnih algoritama za obezbeđivanje podataka i da posluže za modelovanje još složenijih sistema poput onih bioloških (na primer, kako rade enzimi u ljudskom telu).

Kompanija D-Wave je osnovana 1999. i samu sebe voli da naziva kompanijom za kvantno računanje. Njen kvantni računar D-Wave One koštaće Lockheed Martin deset miliona dolara.

Vesti

Apple donosi iCloud

Apple je potvrdio da će Stiv Džobs predstaviti iCloud servis i iOS 5 na konferenciji WWDC (Worldwide Developers Conference) 6. juna.

Vesti utorak 31.05. 15:42 Komentara: 6

LG V300 all-in-one računar

LG Electronics najavio je svoj prvi all-in-one računar koji poseduje Film-type Patterned Retarder (FPR) ekran, korišćen kod popularnih Cinema 3D televizora.

Vesti utorak 31.05. 13:45 Komentara: 9

Šta nam novo donosi Computex 2011?

Prelaz ka mobilnom računarstvu koji je već uveliko u toku, doživeće puni sjaj ove nedelje na Computex sajmu (31.5-4.6) u Tajpeju, gde će kompanije predstaviti nove uređaje od ultra-tankih laptopova do tableta.

Vesti utorak 31.05. 13:06 Komentara: 6

HTC otključava program za učitavanje OS

HTC ima dobre vesti za korisnike koji su želeli da pristupe privilegovanom nalogu na operativnom sistemu Android, odnosno da sebi dodele pristup privilegovanim kontrolama (root access), koristeći postupak poznat kao „rooting“.

Vesti ponedeljak 30.05. 11:48 Komentara: 23
strana 1 od 54 idi na stranu