SpaceX sve bliži da svojim satelitima pokrije internetom svaki deo Zemlje VIDEO

Govoreći na digitalnoj konferenciji operativni direktor SpaceX-a, Gvinne Shotvell je najavila da bi sateliti kompanije Starlink mogli da ostvare "potpunu (globalnu) povezanost" za samo još pet lansiranja.

Izvor: B92

Subota, 10.04.2021.

07:55

SpaceX sve bliži da svojim satelitima pokrije internetom svaki deo Zemlje VIDEO
Foto: shutterstock.com

Iako još nije potpuno jasno šta to podrazumeva, to je impresivno dostignuće za satelitsku konstelaciju koja je tek prošlog leta počela da nudi registracije u beta verziji.

Dan nakon što je Shotvell govorila, SpaceX je završio svoje 23. lansiranje Starlink-a, čime je ukupan broj satelita koji trenutno kruže u sazvežđu dostigao 1.369, a nekih 490 ih je do sada pokrenuto samo u ovoj godini. Na osnovu trenutnih planova kompanije, procenjuje se da bi Starlink mogao da obezbedi neprekidnu pokrivenost 99 posto ljudi na Zemlji do kraja septembra - zadatak za koji bi trebalo oko 1.700 operativnih satelita.

Naravno, bez pojašnjenja šta to Shotvell ili SpaceX smatraju globalnim pokrivanjem, raspored bi se mogao promeniti. U videu ispod je lansiranje Falcon 9 rakete od 07. aprila koja je u orbitu odnela još 60 Starlink satelita. Oni su trenutno u vazduhu, raširili su svoje solarne panele i uz pomoć potiska odvojili se jedni od drugih, pojedinačno se upućujući ka svojim pozicijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: